Schulden Zaanstad blijven oplopen
Nieuws

POV zeer bezorgd over schuldpositie Zaanstad

ZAANSTAD – De Partij voor Ouderen en Veiligheid maakt zich grote zorgen over de schuldpositie van de gemeente. “Wij nemen gezamenlijk beslissingen, maar wanneer wij de schulden niet terugbrengen zijn n zij, die dit tegenhouden, verantwoordelijk voor de problemen in de toekomst.” Dat schrijft Ton Brekelmans, POV-raadslid , in een toelichting bij de standpuntbepaling van de POV.

Brekelmans ziet wel dat het boekjaar 2018 werd afgesloten met een positief resultaat, maar de schulden namen in dit jaar toe met ruim 47 miljoen euro. Inmiddels is de schuld positie opgelopen tot 634.464 miljoen euro (was 587.280 miljoen euro).

Bij de bespreking van de jaarstukken over 2017 constateerde de Partij voor Ouderen en Veiligheid dat het eigen vermogen was verminderd tot 15,84% ten opzichte van het balanstotaal. In 2018 is het eigen vermogen verder omlaag gegaan tot 15,62%. De vermindering vindt zijn oorzaak in de verdere toename van de schuld.

Ongewenst en onverantwoord

`Wij waarschuwen al jaren voor de oplopende schulden en de daarbij horende rentelasten` . schrijft Brekelmans. De accountant wees er bij de presentatie van de accountantsverklaring ook al op, stelt het POV-raadslid. Hij herinnerde de aanwezige raadsleden er een tijd is geweest dat de rente rond de 12% lag. Brekelmans: “We weten uit de geschiedenis dat de rente weer zal gaan stijgen en ook dat in de toekomst leningen opnieuw aflopen en afgelost of overgesloten moeten worden.” Brekelmans rekent voor dat wanneer het rentepercentage naar 10% gaat, Zaanstad een rentelast krijgt te dragen van 63 miljoen euro per jaar.

Brekelmans: “Ambtenaren die de stukken voorbereiden gaan met pensioen of verruilen van baan. Wethouders die de stukken ter besluitvorming aan de raad voorleggen, gaan met pensioen of verruilen van baan. De 39 raadsleden die besluiten over de voorgelegde stukken worden niet meer gekozen of gaan iets anders doen. Maar de schulden blijven staan.”

We zadelen onze opvolgers, onze kinderen en overige bewoners van Zaanstad er mee op.  De Partij voor Ouderen en Veiligheid vindt dat ongewenst en onverantwoord.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.