De Muizeneus (foto Dustin Benjamins)
Cultuur Nieuws Video

Oude treinen door streek op weg naar Spoorwegmuseum

REGIO – Voor treinspotters was het een bijzonder schouwspel vandaag. Twee historische treinen passeerden een aantal NS-stations in onze streek op weg naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De ‘Muizeneus’ (MAT ’46) en ‘de Hondekop’ (MAT ’54) werden gespot en gefilmd door RadioTV Zaanstreek-verslaggever Dustin Benjamins.

De MAT ’46 kreeg de bijnaam ‘Muizeneus’ door de gele versiering. Die zouden volgens het Spoorwegmuseum doen denken aan snorharen, schrijft mediapartner NH Nieuws. De strepen op het treinstel dat vandaag Krommenie passeerde ontbreken. Deze Muizeneus heeft tot in de jaren ’80 dienst gedaan. Hij had er toen ruim 30 jaar opzitten.

De MAT ’54 werd al snel ‘de Hondekop’ genoemd omdat de bok erg deed lijken op ‘de neus en druipogen van een trouwe hond’. Volgens het museum bood het ontwerp van deze trein meer bescherming van de machinist bij een aanrijding. De Hondekop is tot 1996 door de NS op het spoor gebruikt.

Voor een ieder die de passage heeft gemist. Binnenkort kunnen de treinstellen in het Spoorwegmuseum te Utrecht worden bewonderd.

Video van passage Muizeneus en Hondekop

Dustin Benjamins filmde de passage van de Hondekop en de Muizeneus op het spoor bij Krommenie.

Foto’s Dustin Benjamins

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.