Nieuws

Openbaar vervoer vreest voor minder ritten of duurder kaartje

Er dreigt volgend jaar een kaalslag in het openbaar vervoer (ov). Daarvoor waarschuwen de ov-bedrijven en reizigersvereniging Rover.

Het ov moet van het kabinet een half miljard euro bezuinigen en dat lukt alleen door reizigers meer te laten betalen of te snijden in trein- en busritten, waarschuwen zij. Hoewel het openbaar vervoer met Prinsjesdag 740 miljoen euro kreeg toegezegd aan coronasteun voor 2021, is dat geld onvoldoende, meent belangenorganisatie OV-NL. Het bedrag dekt tot 93 procent van de kosten. „Dat lijkt heel veel, maar het betekent dat we als openbaar vervoer een half miljard euro moeten bezuinigen”, zegt voorzitter Pedro Peters.

De ov-bedrijven en het ministerie van Infrastructuur & Milieu werken hard aan een transitieplan voor 2021. Er liggen pijnlijke opties op tafel, stelt OV-NL. De tarieven moeten omhoog, het ov moet efficiënter rijden of het voorzieningenniveau moet omlaag. „Dat betekent dat treinen en bussen minder frequent gaan rijden of dat buslijnen moeten worden opgeheven of samengevoegd”, zegt Peters. Qua efficiëntie is nauwelijks wat te halen, stelt OV-NL. „Doordat de overheid het ov aanbesteedt, hebben bedrijven al nauwelijks vet op de botten.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.