Wegversmalling Zaanbocht leidt tot gevaarlijke verkeerssituatie

Gevaarlijke verkeerssituatie Zaanbocht

WORMERVEER – Het had de veiligheid moeten dienen, de aanpassingen van het wegprofiel in de Zaanbocht. Maar na de drempels, die geen succes waren, is gekozen voor een onofficiële oversteekplaats met vluchtheuvels. Ruimte was er eigenlijk nauwelijks voor zo’n aanpassing en de verkeerssituatie is er niet door verbeterd. Sterker het lijkt nu nog gevaarlijker geworden.

Bussen en vrachtverkeer kunnen nauwelijks door de versmalling heen. Al helemaal niet als auto’s in de parkeerhavens niet zorgvuldig zijn geparkeerd. Naar verluidt zijn er al diverse autospiegels door passerende bussen of vrachtwagens er afgereden.

Bovendien wordt er in de Zaanbocht nog altijd stevig doorgereden. Voor fietsers is het ronduit oppassen geblazen.

Laden en lossen

Het is niet de enige linke verkeerssituatie. Vrachtauto’s moeten af en toe hun lading afleveren bij de winkels en regelmatig is er voor geen parkeerplaats beschikbaar, waardoor de cowboys van de weg hun vehicle alleen nog op de rijbaan kunnen parkeren. Al het overige verkeer moet daar dan omheen rijden. Ook dat levert gevaarlijke situaties op.

Regelmatig gaat het ook mis bij de afslag Zaanweg – Stationsstraat. Het verkeer van de Zaanweg dat rechtsaf wil slaan naar de Stationsstraat moet het tegemoetkomend verkeer voorrang geven. Dat kan doorrijden naar de Stationsstraat, of rechtsaf slaan en de Zaanweg vervolgen. Maar het wegprofiel is, ondanks de haaientanden, niet erg duidelijk. Het gevolg is dat fietsers, langzaam verkeer in het algemeen, regelmatig in gevaarlijke situaties terecht komen.

Bijzonder dat op zo’n klein stukje weg problemen ontstaan omdat kennelijk niet goed is nagedacht over het wegprofiel. Hoe lang zal het duren voordat de gemeente de oorzaken voor bijzonder onveilige verkeerssituaties in de Zaanbocht aanpakt?

Filmpje

Dustin Benjamins maakte een korte videoreportage in de Zaanbocht:

Raadsvragen POV

Inmiddels zijn door de Partij voor Ouderen en Veiligheid vragen gesteld aan het college. Zo wil de partij weten waarom ‘de heuvel’ tegenover de ijssalon is geplaatst, wie dat heeft bedacht en of er overleg heeft plaatsgevonden met de ondernemers.

Verder wil de POV weten of de wethouder er van op de hoogte is dat het kruispunt bij de Zaanweg – hoek Stationsstraat onveiliger is geworden en of de wethouder het met de POV eens is dat de situatie onveilig is voor fietsers, gelet op het grote aantal ongevallen dat daar al heeft plaatsgevonden. De POV wil dat de wethouder de situatie onderzoekt en eventueel besluit tot aanpassingen. De partij wil dat de lokale ondernemers betrokken worden bij de aanpassingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *