Sportverenigingen gedupeerd door andere regeling papierinzameling

ZAANSTAD – Sportvereniging zijn al jaren druk bezig met het inzamelen van oud papier om op die manier wat extra inkomsten te vergaren. Geld dat gebruikt wordt voor tal van activiteiten. Fortuna Wormerveer heeft er bijvoorbeeld veel vrijwilligers op gezet.

Door een andere wijze van inzamelen, waarbij de gemeente sportverenigingen verplicht nu zaken te gaan doen met HVC. Dat leidt een veel lagere opbrengst, omdat HVC minder voor oud papier betaalt. Verenigingen werken nu met een eigen opkoper. Dat brengt veel meer op.
Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid hebben vragen gesteld. Zo vinden zij het vreemd dat de gemeente sportclubs dwingt met HVC samen te werken, terwijl Zaanstad één van de aandeelhouders is. Daardoor is de inzameling van oud papier gedwongen winkelnering, ofwel het creëren van een monopolie positie, stellen de partijen.
Nieuwe afvalstoffenverordening

De nieuwe regeling maakt deel uit van de nieuwe afvalstoffenverordening. Vorige week donderdag werd die in Zaanstad Beraad besproken. Vanaf 2022 kunnen vereniging kiezen tussen de inzameling van oud papier  en de inzameling van vetten en oliën. DZ en POV vinden het vreemd dat verenigingen zo’n keuze moeten maken. Net als de verplichting bij oud papier een contract aan te gaan met HVC, moeten verenigingen als ze voor inzameling van vetten en oliën kiezen een vast contract aangaan, namelijk met Rotie. Voor de inzameling van oud papier geldt bovendien nog een inzamelverplichting van 15.000 kilo. DZ en POV betwijfelen of sportclubs die hoeveelheden wel halen, onder meer door de invoering van de ‘ja-ja’ sticker neemt het aanbod van oud papier juist af.

De partijen vragen aan B&W of ook voor de inzameling van vetten en oliën een inzamel verplichting gaat gelden. Dat zou dan ook leiden tot gedwongen winkelnering.

Wereld op z’n kop

“Om het actueel te vergelijken, Zaanstad gaat elektriciteit en gas inkopen bij WeSpark, een bedrijf dat een initiatief is van de gemeente zelf. Hierna gaat u inwoners dwingen daar ook af te nemen, als ze dat niet doen krijgen is het niet toegestaan een electra of gasmeter van een andere aanbieder te hebben. Men moet namelijk een contract met WeSpark hebben. Dat zou de wereld op zijn kop zijn

Filmpje
RadioTV Zaanstreek sprak met Jos Kerkhoven (raadslid Democratisch Zaanstad) en Harrie van der Laan (fractievoorzitter Partij voor Ouderen en Veiligheid).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *