Veelpleger heeft spijt

Volgens justitie heeft de 29-jarige Wesley de B. een spoor van plundering, brandstichting en bedreigingen getrokken in Castricum, Zaanstad en Koog aan de Zaan. Nu betuigt hij spijt. “Het was een periode waarin het niet goed met me ging”, zei hij vandaag voor de rechter.

Wesley de B. wordt verdacht van meerdere bedreigingen met een mes en een vechthond. Ook zou hij hebben ingebroken in een kiosk om geld en snoep te stelen. Daarnaast verdenkt justitie hem van brandstichting, waarbij een spoorbrug schade heeft opgelopen. De B. verbaast zich dat hij niet direct is opgenomen na alle beschuldigingen te hebben gehoord. “Ik was mezelf niet meer, anders zou de crisisdienst ook niet langskomen”, zei hij vandaag voor de rechter.“Je bent bang, hè“, zou De B. hebben gezegd tegen een medewerker van de crisisdienst, terwijl hij met een mes zwaaide. De geboren Eindhovenaar zit nu vast in de gevangenis op Schiphol. Hij geeft toe te hebben gescholden, maar volgens hem was de bedreiging alleen verbaal.

Bedreiging psychiater

Vandaag bekende hij ook zijn psychiater in Castricum te hebben bedreigd, omdat hij geen pillen meer had. “Pak!”, zou De B. hebben gezegd terwijl hij zijn Staffordshire richting de arts duwde. Volgens de psychiater was het gelukkig een slome hond die niets deed, maar toch was hij bang. “Dat had niet mogen gebeuren”, zegt De B. vandaag.

en de kiosk waar hij heeft ingebroken, liet hij volgens de rechter een behoorlijke puinhoop achter. “Het was niet met voorbedachte rade, anders had ik wel een koevoet meegenomen”, zegt De B. daarover.

Op foto’s is volgens de rechtbank te zien dat hij met een grote boodschappentas spullen meenam. “Ik had al een tijd geen medicatie”, zo verklaart hij. Pauls Indiaas Restaurant in Koog aan de Zaan werd ook geplunderd door De B. “Ik ging naar het station om drugs te gebruiken. Daar is het misgegaan.”

Die plundering zou met Vincent, een andere gebruiker, hebben plaatsgevonden. Vincent vertelt later aan de politie dat ze ook brand hebben gesticht bij een spoorbrug.

Brand

Volgens Vincent hadden ze het vuur gemaakt omdat ze het koud hadden en hun kleren nat waren van de regen. “Ik was van de inrichting weggelopen”, vertelt Vincent aan de politie. Uiteindelijk loopt de spoorbrug tussen Castricum en Zaanstad schade op door de brand. “Daar was ik helemaal niet bij”, laat Wesley weten. “Ik heb wel een kampvuurtje gemaakt in een bos in Castricum maar dat was veilig en dat heb ik weer uitgemaakt.”

De B. loopt bij een psychiater in Castricum, krijgt medicijnen en gebruikt drugs. Veel van zijn problemen wijt hij aan het feit dat hij in 2020 ‘slecht in zijn vel zat’. Volgens hem verslechterde zijn situatie toen hij ambulante zorg kreeg. Het onderzoek van de rechtbank bevestigt dat. “Als hij zijn medicijnen neemt, is het een goede jongen”, leest de rechter voor uit zijn psychisch rapport.

Nu laat De B. weten dat het goed met hem gaat. “Ik heb betere medicatie, ben niet psychotisch meer en heb geen last van stemmen.” Wel heeft hij nog  angststoornissen doordat hij nu in een cel zit. Hij hoopt dat hij nu goed geholpen kan worden in een instelling.

Slachtoffer 

Dat hoopt Paul Minhaas van “Pauls Indian Restaurant” ook. Paul zegt 11.000 euro schade aan zijn bedrijf te hebben. Minhaas is niet boos op De B., maar heeft medelijden als hij hem vandaag in de rechtbank ziet. “Ik vind hem een beetje zielig”, vertelt hij.

Het was volgens de restauranthouder een enorme puinhoop in het restaurant. Ondertussen draait de zaak weer. Hij probeert met zijn restaurant zo goed en zo kwaad als het kan de coronacrisis te overleven.

Gevaar voor herhaling

De officier van justitie twijfelt geen moment dat De B. schuldig is aan de bedreigingen en de plundering. Alleen is er volgens justitie te weinig bewijs voor brandstichting. Desondanks zijn de andere misdaden ernstig genoeg voor gevangenisstraf.  Er is gevaar voor herhaling volgens de officier.

Daarom eist hij een gevangenisstraf van 330 dagen, waarvan 120 voorwaardelijk en een verplichte behandeling. Daarbij moet hij  9.129 euro aan schade vergoeden aan Pauls Indiaas Restaurant. De B. kan zich er in vinden en wil zo snel mogelijk naar de kliniek.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron:

NH nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *