Lockdown met drie weken verlengd

Ruim 20 keer verschenen minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge samen, al dan niet demissionair, op de bühne om het land uit te leggen wat er allemaal gaande is waar het de coronaprevetie betreft. Ook vanavond stond het duo weer in het middelpunt der belangstelling. Op voorhand werden weinig veranderingen verwacht. Dat de lockdown met drie weken is verlengd tot en met dinsdag 20 april was eerder vandaag al uit de wandelgangen doorgesijpeld.

De cijfers geven geen aanleiding om de maatregelen te versoepelen. In de ogen van Rutte en het kabinet is dat de zorgelijke realiteit van vandaag. Enige optimistische in het geheel nu de melding dat de avondklok vanaf 31 maart een uur later in zal gaan. Dit op verzoek van de burgemeesters en de politie.

De avondklok duurt straks van 22.00 uur tot 4.30 uur. Als de zomertijd zondag ingaat blijft het ’s avonds een uur langer licht en dat zou het handhaven van de avondklok lastiger maken, omdat er meer mensen op straat zouden zijn.

Bij het invoeren van de avondklok, in januari, zei Rutte nog dat als de avondklok na 21.00 uur ingaat de maatregel onvoldoende effect zou hebben. “Hoe eerder hoe beter, maar de avondklok is ook effectief als die 22.00 uur ingaat”, zei Rutte daar dinsdagavond over.

Een belangrijke speler op de achtergrond van iedere persconferentie is het RIVM dat dinsdag al sprak van een “verslechterende situatie”. Het aantal positieve tests stijgt al een paar weken flink. Ook het reproductiegetal is weer aan het stijgen. Vorige week was dat 1,06, inmiddels ligt dat op 1,11. Daarnaast neemt ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe. ‘En dat valt tegen.

Rutte benadrukte daarom nog maar eens het belang van het naleven van de basisregels, zoals handen wassen en thuisblijven bij klachten. “We kunnen eerder terug naar het normale leven als we ons aan de basisregels houden. We hebben de derde golf al voor ons uitgeschoven en dat kunnen we opnieuw, daar ben ik van overtuigd.”
Wel zei de premier dat er een mogelijkheid is dat maatregelen eerder dan 20 april worden losgelaten als de cijfers zich gunstig ontwikkelen.

Het kabinet zal dinsdag 13 april een nieuwe persconferentie verzorgen waarin bekend wordt gemaakt wat er daarna met de huidige coronamaatregelen gaat gebeuren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *