Vergrootglas nodig om Zaanse kandidaten te vinden op Kieslijst

ZAANSTAD – Heeft u hem ook in de bus gekregen de lijst met kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zaanstad, zestiende gemeente van het land, komt er met 6 kandidaten van de 1063 er maar bekaaid af. Er is bijna een vergrootglas voor nodig om op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen kandidaten uit de Zaanstreek te vinden. Nee dan Amsterdam, bijna 12% van de kandidaten komt uit de hoofdstad. 

‘Onze’ kandidaten: Gerard Slegers (CDA-wethouder in Zaanstad), Ilse Zaal (D66-gedeputeerde in Noord-Holland), Songül Mutluer (PvdA-wethouder), Jaap Hollebeek (Partij voor de Dieren, Statenlid), J. Dessing (Forum voor Democratie, Statenlid), André Linnenbank (Piratenpartij) en Maikel Kat (Trots op Nederland).

Alleen van Songül Mutluer kan je zeggen dat zij, gelet op de laatste peilingen, op een verkiesbare 10e plaats staat. Oostzaner Jaap Hollebeek staat een onverkiesbare plek. De andere Zaanse kandidaten maken ook geen kans op een plek op het pluche, omdat hun partijen naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen zetel halen in het nieuwe parlement. Als dat al het geval is dan is de nummer 1 de meest voor de hand liggende nieuwe Tweede Kamerlid.

Mutluer moet het dus deze week gaan maken om er zeker van te zijn dat de Zaanstreek is vertegenwoordigd in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer.

Amsterdam over vertegenwoordigd

Amsterdammers hebben de weg naar Den Haag wel goed weten te vinden. Dat leidt tot wel een zot verschijnsel. Zo heeft D66 maar liefst 14 Amsterdamse kandidaten op haar lijst staan. Al moet voor de juiste duiding vermeld worden dat D66 mogelijk 16 zetels haalt en er dan maar 1 Amsterdammer wordt gekozen.

30 Procent van de GroenLinks kandidaten komt uit Amsterdam. Dat zijn er 15 op een lijst van 50 kandidaten. De club van Klaver staat op 13 zetels in de peilingen. Mocht dat realiteit zijn dan komen er drie Amsterdammers in de Tweede Kamer voor deze partij. Laat onverlet dat deze linkse partij van alle concurrenten de meeste Amsterdammers op haar kieslijst heeft gezet. Toch wel lastig als je van het label ‘grachtengordel-partij’ af wil komen.

GroenLinks is trouwens één van de partijen die nul Zaanse kandidaten op de lijst heeft gezet. De eerlijkheid gebied te zeggen dat GroenLinks die eer deelt met 27 andere partijen. Op dit punt doet de Partij voor de Dieren het beter door, weliswaar 10 Amsterdammers te kandideren, maar daarvan staan er maar twee op een verkiesbare plaats. De Zaanstreek is wel vertegenwoordigd op plaats 18 van de lijst, maar veel verder dan 8 zetels komt de Partij voor de Dieren waarschijnlijk niet.

Zaanse belangen

Worden straks de Zaanse belangen wel gehoord in Den Haag? Het zijn vaak dit soort vragen die opgerakeld worden als een regio nauwelijks kandidaten op de verschillende kieslijsten heeft gekregen. Dit lijkt een onzinnige vraag. Weliswaar heeft Amsterdam onder de 1063 kandidaten een flink aandeel (11,7 procent), ruim 88 procent komt uit een andere stad, dorp of regio.

Kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2021

Kandidatenlijst Tweede Kamerverkiezingen 2021

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *