Herdenking Februaristaking 1941 geen publiek wel live-registraties

Staakt!!! Staakt!!! Staakt!!!
NieuwsREGIO – De herdenking van de Februaristaking 1941 gaat, door de coronacrisis, dit jaar op een andere manier. Geen defilé en geen publiek bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam op 25 februari 2021. Evenmin publiek bij het oorlogsmonument van Truus Menger in Zaandam. Wel toespraken en live registraties van de herdenkingsplechtigheden. De landelijke herdenking wordt verslagen door de NOS en in de Zaanstreek door RTV Zaanstreek.

De massale staking in Amsterdam en de regiogemeenten in 1941 was gericht tegen de Duitse bezetter. Een openlijk protest tegen de Jodenvervolging. Directe aanleiding waren de eerste razzia’s die de Duitsers in Amsterdam uitvoerden. Daarbij werden honderden Joodse mannen opgepakt.

Het was de CPN (Communistische Partij van Nederland) die had opgeroepen tot een algemene staking in de regio. Arbeiders gaven massaal gehoor aan de oproep. Op 25 februari 1941 was de algemene staking rond het middaguur al een feit. Daarna sloeg de stakingsgolf over naar de Zaanstreek, Haarlem, Bussum, Hilversum, Velsen, Weesp en Utrecht. In de Zaanstreek legden de arbeiders op 26 februari het werk neer.

De Duitsers reageerden met geweld, intimidatie. Ze grepen medogenloos in. Daarbij vielen negen doden en 24 gewonden. De gemeenten moesten een fikse boete betalen.

RegioTV NoordWest interview

RegioTV NoordWest interviewde in 1998, vlak voor de 57ste herdenking, Siep Geugjes (overleden in maart 2005). Hij heeft de Februaristaking van dichtbij meegemaakt. Hij was via zijn familie betrokken geraakt bij De Waarheid een ondergrondse krant die in 1940 werd opgericht door de CPN. Geugjes zou jarenlang voor De Waarheid werken. In de oorlog zorgde hij voor de verspreiding en hij schreef ook voor deze krant.

Het interview werd in 1998 opgenomen in Amsterdam bij De Dokwerker in in Zaandam op De Dam door RegioTV NoordWest-verslaggever Dré Prijs en cameraman Vincent Vink.

Video

Bron: Beeld- en Geluidsarchief Noord-Holland (Facebook) en Beeldarchief Dré Prijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *