Stikstofaanpak biedt kansen voor verlagen stikstof in Natura 2000-gebieden

Zaanse Natura 2000-gebieden

HAARLEM – Met het voorlopig vaststellen van de Noord-Hollandse stikstofaanpak wordt per 1 april voor veehouderijen het zogenoemde extern salderen en verleasen open gesteld. Met de inzet van deze instrumenten ontstaat volgens de provincie een mogelijkheid om de kwestbare natuur te herstellen en nieuwe stikstofruimte te bieden voor nieuwe ontwikkelingen.

Bij de bouw van een woonwijk, de aanleg van een weg of de uitbreiding van een bedrijf moet de initiatiefnemer ervoor zorgen dat er iet meer stikstof in de natuur terecht komt. Mocht dat toch het geval zijn, moet de initiatiefnemer zelf op zoek naar ‘stikstofruimte’ om het teveel aan stikstofuitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld door een vergunning van een stoppend bedrijf over te nemen of tijdelijk over te nemen van een bedrijf dat de stikstof uit zijn vergunning niet volledig gebruikt. Dit noemt men extern salderen en het verleasen van stikstofrechten. Bij extern salderen gaat er bovendien nog 30% van de overgenomen stikstofvergunning af. Die komt ten goede aan de natuur. De rest (70%) kan worden ingezet voor nieuwe ontwikkelingen.

Met deze maatregelen kunnen toch vergunningen worden verstrekt.

Twee sporenbeleid

De provincie wil bereiken dat in 2030 tenminste het helft van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden op een aanvaardbaar stikstofniveau zit. Vijf jaar later moet dat bijna driekwart zijn. Met dit beleid volgt de provincie de doelstelling die het Rijk in de Stikstofwet heeft vastgelegd. De provincie wil dit via 2 sporen bereiken: provinciebreed en vooral gebiedsgericht.

Tijdens de vergadering van de commissie Natuur, Landschap en Gezondheid op 8 februari worden de voornemens besproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *