Woonlasten in Zaanstad dit jaar verder omhoog

ZAANSTAD – Gemiddeld stijgen de woonlasten in ons land met 6,2% ten opzichte van 2019 en ten opzichte van vorig jaar met nog eens 3,4%. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO). Huurders moeten ook rekening houden met een stijging van 8 procent. De COELO heeft de woonlasten in de 40 grootste gemeenten in kaart gebracht.

Afvalstoffenheffing oorzaak hogere lasten

Uit de gegevens van de VEH blijkt dat de afvalstoffenheffing in de hele regio oorzaak is stijgende woonlasten. Ook in Oostzaan en Wormerland gaat men meer betalen (Oostzaan van € 310,09 naar € 336,75 en in Wormerland  van € 326,34 naar € 330,90).

Volgens de VEH wordt de verhoging veroorzaakt door de hogere belasting die gemeente betalen voor het storten en verbranden van restafval.  De Rijksoverheid wil door de verhoging recycling bevorderen, meent Eigen Huis.

Hogere Ozb voor bekostiging Wmo-taken

Gemeenten verhogen de Onroerend zaakbelasting omdat ze de bekostiging van zorgtaken die voortvloeien uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet rond krijgen. De gemeente kan dit alleen ophoesten door de Ozb te verhogen. Een benadering die niet op goedkeuring van de vereniging kan rekenen. De VEH wil dat gemeenten en Rijk afspraken moeten maken over de bekostiging van zorgtaken. De budgettaire problemen mogen niet op huiseigenaren worden afgewenteld door de Ozb te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *