50 BOA's krijgen bodycam
Nieuws Video

50 BOA’s met bodycam straat op

ZAANSTAD – Vijftig Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) worden uitgerust met een bodycam. Dat is een kleine camera die op het uniform wordt bevestigd en beelden kan opnemen. In maart 2018 is een proef met deze camera’s gestart. Omdat de proef goed is bevallen heeft de gemeente besloten de bodycams aan te schaffen en definitief te gaan gebruiken.

Aanleiding voor het in gebruik nemen van bodycams door BOA’s is de toenemende agressie waarmee zij, toezichthouders en parkeercontroleurs te maken krijgen. Daarbij kan het gaan om schelden, maar soms ook om lichamelijk geweld. Burgemeester Jan Hamming, die regelmatig met BOA’s de straat opgaat vindt het onaanvaardbaar dat BOA’s worden uitgescholden of bedreigd: “Deze mensen staan in de frontlinie om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zeker tijdens de Corona-crisis merken we hoe afhankelijk we zijn van deze mensen die voor onze veiligheid en gezondheid staan. Daarom zorgen we ervoor dat onze mensen een goede uitrusting hebben waardoor ze veiliger hun werk kunnen doen,” aldus Hamming.

Werkwijze

Bij een incident, bijvoorbeeld een belediging of dreigende situatie, zet de handhaver de camera aan. Hij meldt ook dat hij dat gaat doen aan de betrokkene(n). De camera staat altijd stand-by. Eenmaal de knop ingedrukt start de opname, waarbij ook de twee minuten ervoor nog worden opgenomen. De gegevens worden met een speciaal computerprogramma opgeslagen. De handhaver kan de beelden pas op kantoor uitlezen via een beveiligd docking station. De beelden worden vier weken bewaard. Daarna worden ze automatisch verwijderd. Dit gebeurt niet al daar volgens de wet een reden voor is. Bij een aangifte of klacht kunnen de beelden achteraf worden teruggekeken.

Filmpje over de Bodycam

De gemeente heeft op YouTube een filmpje over de bodycam. Hieronder kun je het ook bekijken.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.