Nieuws

Zelfs ‘Vinoloog van het Jaar’ vindt het lastig om wijnjaren te benoemen

ZAANDAM – Twaalf wijnen, tien kandidaten en één winnaar. Ed Carper wist vandaag het beste de wijnen te benoemen die hij blind moest proeven en omschrijven. De Zaandammer won de wedstrijd in Oldenzaal en mag zich vanaf nu Vinoloog van het Jaar 2020 noemen.

Carper is in het dagelijks leven wijnliefhebber, vinoloog, registervinoloog en met zijn eigen bedrijf Carper Vinum organiseert hij wijncursussen en wijnproeverijen. De Zaandammer is erg gedreven en noemt wijn ‘zijn passie’. Winnen wilde hij graag. Hij deed niet voor niets al een paar keer eerder mee aan de wedstrijd, maar wist nog niet eerder te winnen.

Eindelijk gelukt

De beste wijnproever van het land lacht hij en denkt aan zijn winst. “Het is nu eindelijk gelukt,” zegt hij blij terwijl hij vertelt wat hij allemaal moest doen om er met de titel vandoor te gaan. “In de eerste ronden kregen we vier wijnen uit hetzelfde gebied om te proeven. Er waren een heleboel mensen die dachten dat het om de Elzas ging, maar ik dacht ‘Nee, dat moet de Loire zijn’.” Zijn neus liet hem hier niet in de steek want Carper had het goed.

“Natuurlijk kun je je vergissen maar in deze ronde had ik bijna geen twijfels. Ik rook de Sauvigon Blanc en dan zit je al op een heel ander spoor dan wanneer je uitgaat van een Muscat uit de Elzas. Maar ik rook het ‘grassige’ in de Sauvigon en bleef bij mijn keuze.” Gelukkig voor hem was dat de juiste beslissing, waardoor hij de eerste helft van de concurrentie al achter zich liet.

Er volgde een ronde met het proeven van de Pinot Noir met de vraag uit welk land ze afkomstig waren. “We moesten ook de jaartallen raden…. nou ik kan je zeggen: bijna iedereen zat ernaast. Je kunt daar deels wel op trainen, want een wijn ontwikkelt zich. Daardoor verschilt de kleur, de toon in de wijn en dat is een indicatie voor de leeftijd. Dan ga je denken: wat was ook alweer een goed wijnjaar en welke niet? En zo maak je je keuze.”

Tot slot kwamen er drie Zuid-Amerikaanse wijnen op tafel. Een makkie voor Carper die onder andere zijn favoriete wijn uit Uruguay er direct uit wist te pikken. “Ja dan herken je dat natuurlijk sneller. Bovendien had ik getraind op wijnen uit Zuid-Amerika dus dat hielp wel”, verklaart de wijnkenner. 

Shoot out

In de finale blijkt dat er twee personen zijn die evenveel punten hebben gescoord. Er volgt een shoot out waarbij Carper en zijn tegenstander nog één maal een wijnjaar moeten noemen. Carper zit er het dichtste bij en dus pakt hij dus de titel Vinoloog van het Jaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.