Jeugd en cultuur (Orkest Z). Foto: Dré Prijs
Corona Cultuur Nieuws

‘Laat jeugd vanaf 29 april buiten kunst maken’

LANDELIJK – In een open brief vragen verschillende landelijke culturele instellingen aan bestuurders, volksvertegenwoordigers en beleidsmakers om de jeugd van 13 tot en met 18 jaar vanaf 29 april in de gelegenheid te stellen om buiten kunst te maken. De oproep volgt na de persconferentie van het kabinet van 21 april waarin duidelijk werd gemaakt dat jongeren meer ruimte krijgen om activiteiten weer op te pakken.

De organisaties stellen vast dat gemeenten is gevraagd om met sportverenigingen en buurtcoaches de mogelijkheden verder uit te werken. “Er wordt niet gesproken over toneelclubs, kinderkoren, dansscholen en jeugdorkesten. Dat zijn misschien geen organisaties die we normaal gesproken veel buiten zien, maar juist de afgelopen weken is gebleken dat veel wat anders moest ook anders bleek te kunnen”, aldus de instellingen. Zij vinden dat met het juiste weer dansen, toneelspelen, muziek maken en schilderen uitstekend buiten kan worden gepraktiseerd.

De culturele instellingen vinden dat gemeenten niet uitsluitend met sportorganisaties moeten overleggen, maar ook met de culturele partners. “Daarbij gelden dezelfde criteria als voor buitensport: georganiseerd onder begeleiding en voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar op 1,5 meter afstand.” De organisaties roepen de rijksoverheid op om bij het uitwerken van deze maatregelen voor gemeenten mogelijk te maken om culturele activiteiten voor de jeugd weer toe te staan.

De open brief is ondertekend door, LKCA, Kunsten ’92, Cultuurconnectie, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Boekmanstichting, Koornetwerk Nederland, CJP, Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals, Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, Raad van Twaalf, Vereniging Cultuurprofielscholen, CultuurSchakel, Mocca en KCR.

Op de foto van Dré Prijs: Repetitie Orkest Z (2017).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.