5G Netwerk
Corona Nieuws

‘Stop 5G activiteiten nu democratisch proces stagneert’

LANDELIJK – In een open brief aan alle gemeenteraden en colleges van B. en W. roept de organisatie Let’s Talk About Tech op de uitrol van 5G uit te stellen. Volgens de organisatie lijkt het democratisch gesprek bij bestuurders en volksvertegenwoordigers over de uitrol van 5G uit het vizier te geraken. Een discussie over de wenselijkheid en noodzaak van de nieuwe technologie is nog niet gevoerd. Uitrollen van 5G komt neer op doordrukken. Burgers die ernstige bezwaren hebben tegen de komst van het 5G-netwerk kunnen die niet via inspraak kenbaar maken.

Onlangs liet Professor Hans Kromhout van de Commissie Elektromagnetische Velden van de Gezondheidsraad zich zeer kritisch uit over het uitrollen van 5G en de huidige veiligheidsrichtlijnen. Een advies van de Gezondheidsraad over de gezondheidsrisico’s van de nieuwe, niet geteste technologie, wordt deze zomer verwacht.

Niet uitvoeren

Zwitserland en Slovenië, diverse gemeenten in Italië hebben democratisch besloten voorlopig niet de techniek te gaan uitvoeren. De uitrol van 5G is in Frankrijk, Portugal, Spanje en Oostenrijk tot nadere order uitgesteld. Om meer redenen dan alleen de vermeende risico’s voor de volksgezondheid. Het installeren van de techniek stelt gemeenten, en telecomindustrie voor zeer hoge kosten. Doorvoeren van 5G leidt daarnaast tot bijna een verdubbeling aan energie, stelt Let’s Talk About Tech. Dat wordt onwenselijk genoemd in een onzekere periode die hoogstwaarschijnlijk gaat leiden tot een langdurige recessie, waarmee men doelt op de gevolgen van de maatregelen die door de Coronacrisis getroffen zijn.

Moratorium

“U bent bestuurder of raadslid. Pak uw rol en zorg voor een moratorium op 5G”, schrijft Let’s Talk About Tech. In een aparte bijlage wordt een toelichting gegeven op de noodzaak en urgentie van het stopzetten van alle 5G activiteiten.

Documenten

Download hier een brief van de Stichting Elektrohypersensitiviteit (EHS): https://stichtingehs.nl/downloads/publicaties-stichting-ehs/brief-aan-2e-kamer-over-5g-en-gezondheid-27-jan-2020

Download hier een briefing Europees Parlement ‘Effects of 5G wireless communication on human health: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2020/646172/EPRS_BRI(2020)646172_EN.pdf

Download hier de bijlage bij de brief van Let’s Talk About Tech aan bestuurders een raadsleden: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/8632057/1/20200410_Oproep_gemeenten_democratisch_proces_5G-inlc_bijlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.