De Fabriek
Corona Cultuur Nieuws

Maatregelen om nood culturele sector te lenigen

ZAANSTAD – B. en W. hebben besloten om – aanvullend op de steunmaatregelen van het Rijk – de Zaanse culturele instellingen tegemoet te komen om de nood te leningen die door de coronacrisis is ontstaan. Uit een inventarisatie blijkt namelijk dat de instellingen in Zaanstad zwaar zijn getroffen door de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten verminderen.

Annette Baerveldt (wethouder Cultuur) wil dat de culturele voorzieningen en evenementen in de stad op niveau blijven. Nu is de nood bij de instellingen hoog. “De maatregelen vanuit het Rijk en de aanvullende maatregelen vanuit Zaanstad zijn bedoeld om de eerste nood te lenigen.”

Inkomstenderving

Uit de inventarisatie onder culturele instellingen blijkt dat de inkomsten teruglopen sinds bepaald werd dat instellingen de deuren moesten sluiten. De vaste lasten lopen intussen gewoon door. Niet alleen de financiële consequenties spelen een rol, ook de angst dat de sluiting uiteindelijk ook gevolgen heeft voor de kwaliteit en het cultuuraanbod. Producenten, impresariaten, toneelgezelschappen en artiesten vallen mogelijk om. Daarnaast worden ZZP-ers die voor de instellingen werkzaam zijn zwaar getroffen.

Bezorgd

Wethouder Baerveldt stelt bezorgd te zijn voor het voortbestaan van de cultuursector. “Als de coronamaatregelen langer duren, is verdere steun noodzakelijk om de cultuurvoorzieningen op het huidige niveau te houden.” De wethouder vindt het bewonderenswaardig hoe de Zaanse cultuurmakers met de crisis omgaan. Ze noemt de online workshops van het Zaans Museum als voorbeeld. Maar ook: “Fluxus met digitale muzieklessen en het afhaalpunt van de bibliotheek. Ook zijn er hartverwarmende straatoptredens van muzikanten om bewoners van zorginstellingen een hart onder de riem te steken. Het toont het belang aan van cultuur en laat zien hoe het mensen samenbrengt. Juist in deze moeilijke tijd biedt cultuur troost en zorgt het voor verbinding”, stelt Baerveldt.

Maatregelen

Het college van B. en W. heeft een aantal extra maatregelen getroffen om de cultuur tegemoet te komen.

Uitstel evenementen met behoud subsidie

Het kabinet heeft tot 1 juni een verbod op evenementen ingesteld. De organisatoren van evenementen die al gepland stonden en waarvan de subsidie al toegekend was, kunnen hun evenement verzetten naar een ander moment dit jaar, of naar 2021. De subsidietoekenning verhuist dan mee. Mocht het evenement niet te verplaatsen zijn, dan vergoedt de gemeente de al gemaakte kosten voor de voorbereiding.k

Subsidies eerder uitbetalen

Een aantal instellingen zou normaal gesproken later dit jaar de resterende subsidie over 2019 uitbetaald krijgen. Die betaling wordt nu vervroegd. De gemeente weegt de effecten van de coronacrisis mee bij de beoordeling van de prestatieafspraken die als voorwaarde gelden voor de subsidietoekenning.

Uitstel van betaling

Culturele instellingen die betalingsproblemen hebben, kunnen uitstel aanvragen van de betaling van belastingen en vorderingen van de gemeente. Instellingen die een pand huren van de gemeente kunnen uitstel van huurbetaling aanvragen voor de periode dat ze op last van de regering gesloten zijn.

Regeling voor ondernemers

Er werken veel ZZP-ers in de cultuursector. Zelfstandigen met (financiële) problemen en startende ondernemers kunnen altijd al een beroep doen op (financiële) ondersteuning en begeleiding bij de gemeente. ZZP-ers die door coronamaatregelen in problemen zijn geraakt kunnen een beroep doen op de TOZO-regeling. Verder zijn er verschillende regelingen vanuit het Rijk. Op https://ondernemen.zaanstad.nl staat een overzicht van alle maatregelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.