Val Wilhelminabrug ligt klaar voor plaatsing
Nieuws Video

Drukke voorbereidingen plaatsing val Wilhelminabrug

ZAANDAM – Een drukte van belang rond en in de Wilhelminasluis deze zondag. De werkzaamheden houden verband met de plaatsing van het val van de Wilhelminabrug aanstaande dinsdag rond 11 uur. Vanwege de coronacrisis zal het bouwbedrijf een livestream opzetten. Alle werkzaamheden zijn dan dinsdag via internet te volgen.

Het brugdek (val) van de Wilhelminabrug ligt op een ponton klaar tegenover het Zaantheater. Eerder deze week kwamen beide vallen, ook voor de Beatrixbrug, in Zaandam aan. De 180 ton zware brugkleppen hebben een breedte van 16 meter en een lengte van 15 meter.

De plaatsing is een precies klusje. Het val wordt eerst omhoog gevijzeld, waarna hij tussen landhoofd en basculekelder wordt geplaatst. Dan wordt hij de sluiskolk ingevaren en een kwartslag gedraaid. Eenmaal in positie kan aannemer Heijmans de klep op zijn plek laten zakken. Als het val is geplaatst wordt hij aan het bewegingswerk in de kelder gekoppeld. Daarna wordt het contragewicht de kelder in gehesen en aan het val bevestigd.

Filmpje

Dré Prijs maakte voor RadioTV Zaanstreek een kort videoverslag van de voorbereidingen.

Livestream

De montage kan dinsdag vanaf 11 uur gevolgd worden via een livestream.

Meer informatie over de werkzaamheden rond de Wilhelminasluis is te vinden op http://www.wilhelminasluiszaandam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.