Corona Nieuws

Coronavirus: wat kun je doen om risico op besmetting te verkleinen?

De Nederlandse overheid heeft maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarnaast zijn er een aantal hygiëne-maatregelen van het RIVM. Hieronder heeft het rodekruis beiden samengevat.

 • Beperk contact met andere mensen
 • Werk zoveel mogelijk thuis of spreid je werktijden
 • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
 • Houd minstens 1,5 meter afstand van anderen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Was regelmatig je handen met water en zeep (minimaal 20 seconden per keer)

Onderaan deze pagina staan uitgebreide tips over hoe en wanneer je je handen moet wassen.

Houd rekening met kwetsbare mensen

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als zij ziek worden door het coronavirus. Op de website van het RIVM staat een lijst met alle medische condities die je extra kwetsbaar maken voor het virus.

Ken je een kwetsbaar persoon? Beperk dan fysiek contact met hem of haar en let extra goed op het bewaren van afstand. Ook als het gaat om familie of vrienden. Houd liever telefonisch of digitaal contact.

Wil je helpen? Bekijk onze tips voor het helpen van ouderen en kwetsbaren.

Uitzieken of huisarts bellen

Voor iedereen in Nederland geldt: Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd contact met anderen. Bel pas met je huisarts als je klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Bij zulke klachten ga je dus niet naar school, werk of naar buiten. Ook als je denkt dat je klachten wel meevallen. Zo ziek je veilig uit en besmet je geen andere mensen. Ga ook niet zomaar naar je huisarts of huisartsenpost toe, maar neem telefonisch contact op.

Blijf thuis tot je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mondkapjes helpen namelijk alleen als je ze op de juiste manier gebruikt. Sterker nog, bij verkeerd gebruik van een mondkapje loop je juist kans om besmet te raken.

Wanneer moet ik mijn handen wassen?

 • Na niezen of hoesten
 • Als je zorgt voor zieken
 • Voor, tijdens en na het bereiden van eten
 • Voor het eten
 • Na toiletbezoek
 • Als je handen zichtbaar vies zijn
 • Als je een dier of dierlijk afval hebt aangeraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.