112 Nieuws

Zaans Medisch Centum is klaar voor noodscenario

ZAANSTAD – De tent die morgen wordt geplaatst, is onderdeel van het noodregime dat van kracht is in het Zaans Medisch Centum .Op verschillende plekken in het land staan al ‘triage-tenten’ voor de deur van het ziekenhuis, waar een eerste onderzoek van patiënten plaatsvindt. Vanmiddag werd een deel van het parkeerterrein afgezet om ruimte te maken.

“We zijn klaar voor een noodscenario”, zegt woordvoerder Pierre Grotens. In de tent worden mogelijke coronapatiënten gescheiden van andere patiënten. Mensen die mogelijk het coronavirus hebben worden meteen in isolatie gezet. Er zijn verschillende sluiskamers die worden afgesloten door glazen deuren.

Sluisdeuren en onderdruk in de ruimtes zorgen ervoor dat het virus niet kan ontsnappen. De coronapatiënten liggen daar alleen. Het Zaans Medisch Centum benadrukt dat je veilig bent in het ziekenhuis en niet bang hoeft te zijn als bijvoorbeeld komt om te bevallen. Er is een duidelijke scheiding tussen ‘gewone-’ en coronapatiënten.

Spoed

De tent wordt in zijn geheel geleverd en zal er rond negen uur vanochtend staan. Het duurt nog wel 1 á 2 dagen voordat de tent in gebruik zal worden genomen. De tent is 65 vierkante meter groot.

Het is de bedoeling dat niet te veel mensen tegelijk binnenkomen. Grotens: “Zo’n triage gaat heel snel.” Patiënten moeten eerst de huisartsenpost bellen bij echt serieuze klachten.

Volgens Grotens zijn ze goed voorbereid,  alle mogelijke processen en scenario’s per afdeling worden uitgeschreven. Grootens: “Je doet het ergens voor.”

Hamsterende patiënten

Het gerucht ging al dat het in andere ziekenhuizen gebeurde en ook het ZMC heeft er last van, patiënten stelen desinfectiemiddelen uit het ziekenhuis. “Vorige week is er in de hal van het ZMC een desinfectie pompje gestolen, dit is niet de bedoeling. We hebben dit meteen opgelost door een nieuw pompje te plaatsen”, zegt een woordvoerder.

Het ZMC heeft nu de desinfectiemiddelen achter slot en grendel opgeborgen. Deze maatregel moet ervoor moeten zorgen dat er voorlopig genoeg desinfecterende middelen beschikbaar zijn voor medewerkers en patiënten in het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.