Politie uniform
112 Nieuws

Wanneer mag je nou eigenlijk 112 bellen?

Regels zijn er genoeg, maar stiekem weten we vaak helemaal niet hoe het nu echt zit. Daarom vragen wij ons bij veel dingen af, mag dat? Deze keer: wanneer mag je nou eigenlijk 112 bellen? En wat gebeurt er als je ten onrechte dit alarmnummer belt?

112, daar red je levens mee! Als je denkt aan dit alarmnummer, komen er waarschijnlijk vooral ongelukken of grote misdaden in je op. Maar wist je dat je in veel meer gevallen 112 mag bellen?‘ Bel 112 als elke seconde telt. Het is een misverstand dat 112 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Bel dus ook als u een verdachte situatie in uw woon- of werkomgeving ziet. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan snel in actie komen.’

Andere situaties waarin elke seconde telt, maar waarbij je misschien niet meteen aan 112 denkt: stormschade waarbij er acuut gevaar is voor mens of dier. Als je naar beneden vallende dakpannen ziet, er instortingsgevaar is of een boom dreigt om te vallen, mag je bijvoorbeeld bellen. Ook bij extreme wateroverlast met gevaar op kortsluiting mag je 112 bellen. Is er een kindje vermist? Dan telt elke seconde. Het alarmnummer is er tot slot niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond die dreigt te verdrinken? Dan bel je 112 of 144 (red een dier).

Ten onrechte gebeld?

Als door jouw telefoontje de hulpdiensten onterecht uit moeten rukkend dan heb je een probleem. Je krijgt een boete of zelfs een gevangenisstraf. De straffen zijn niet mals: de maximale straf is drie maanden de bak in, of een geldboete van €8100. Ook moeten alle kosten die gemaakt zijn tijdens het tripje van de politie, brandweer of ambulance door jou worden vergoed. De politie mag in dit geval je identiteit achterhalen via het telefoonnummer waarmee je gebeld hebt.

Geen spoed? Bel dit nummer

Wat nu als je geen spoedje hebt, maar wel hulp nodig hebt? Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast of een burenruzie. Dan kun je terecht bij de algemene nummers van de politie of brandweer. Het landelijke politienummer is 0900-­8844, ook het bureau in Deventer is op dit nummer te bereiken. Mocht je liever anoniem blijven als je een misdaad meldt, dan is dit het juiste telefoonnummer: 0800 – 7000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.