112 Nieuws

Vier nieuwe incidenten binnen vijf dagen tussen jongeren met messen in Zaanstad

ZAANSTAD – Meerdere steekpartijen, een zwaargewond slachtoffer en een mes van bijna een meter. Het jaar is pas elf dagen oud, maar de politie Zaanstreek heeft al meerdere malen moeten uitrukken voor jongeren die elkaar met messen te lijf gingen.  

Eerste incident: zwaargewonde

Het eerste incident vond plaats op  4 januari in Oostzaan. Een 19-jarige Amsterdammer stak daarbij iemand neer tijdens een uit de hand gelopen ruzie op een huisfeestje. Het slachtoffer raakt ernstig gewond, het is niet duidelijk hoe het nu met het slachtoffer gaat. De verdachte is na de steekpartij gevlucht, maar werd later aangehouden door de politie. 

Tweede incident: poging tot doodslag

Drie dagen later, op 7 januari, heeft er in het dropje Krommenie een poging tot doodslag plaatsgevonden toen een 15-jarige jongen uit Oostzaan heeft ingestoken op een 16-jarig slachtoffer. Het slachtoffer zijn kleding is door meerdere messteken vernield. Het slachtoffer kwam er enkel en alleen met kleerscheuren vanaf.

Derde incident: groot mes

Het 16-jarige slachtoffer van het tweede incident wordt op 9 januari zelf ook aangehouden. Hij had het wapen bij zich. Het grote mes had een lemmet van maar liefst 70 centimeter.

Vierde incident: ruzie tussen groep

Op 9 januari houdt de politie een 18-jarige Amsterdammer aan in Assendelft nadat deze betrokken was bij een ruzie tussen een groep jongeren. Ook deze jonge man had een mes.

Politiekorpsen: ‘Ga in gesprek met je kind over messen’

Politiekorpsen uit Haarlemmermeer en Amsterdam riepen maandag ouders op in gesprek te gaan met hun kinderen over het messenbezit. Afgelopen tijd zijn er ook in die regio’s  meerdere steekincidenten geweest waarbij de daders (en soms ook het slachtoffer) minderjarig zijn.

Absoluut dieptepunt

“We zien deze signalen de laatste tijd helaas gestaafd door een toename in incidenten waar messen bij betrokken zijn”, schrijft de Politie Haarlemmermeer op Facebook. “Met als absoluut dieptepunt de dood van een 64-jarige Hoofddorper afgelopen 16 december. Ook tijdens de jaarwisseling waren er weer enkele incidenten met jongeren en messen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.