49 Struikelstenen onthuld in Zaandam en Koog aan de Zaan
Nieuws

49 Struikelstenen onthuld in Zaandam en Koog aan de Zaan

ZAANDAM – Vandaag en ook maandag 18 en dinsdag 19 november zijn in Zaandam en Koog aan de Zaan 49 struikelstenen onthuld. Met de stenen worden Zaans-joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht herdacht. Er waren in Zaanstad al 40 struikelstenen geplaatst. De stenen zijn geplaatst bij de woningen van de slachtoffers van de holocaust.

De struikelstenen in Zaandam en Koog aan de Zaan werden met een korte ceremonie herdacht. De namen en levensgeschiedenissen van de mensen waar een steen voor werd onthuld werden voorgelezen. Vervolgens werd het zand weggeveegd en konden aanwezigen een steentje neerleggen bij de struikelstenen.

De struikelstenen maken deel uit van een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Sinds 1994 worden in heel Europa ‘Stolpersteine’ gelegd. Dat zijn er inmiddels duizenden.

Onthullingen in Zaandam

Op 18 november werden op vier Zaandamse adressen struikelstenen onthuld, te weten voor de familie Drilsma (Gedempte Gracht 95), voor de Jacob Speijer en Jetje Koster (Gedempte Gracht 83), voor de familie Vet ( Gedempte Gracht 16 en voor Elsje de Jong-Lelie (Hogendijk 66).

Op dinsdag 19 november werden in Zaandam 25 struikelstenen onthuld. Twee stenen op de Zuiddijk 37 voor het echtpaar Spiegel, een steen bij Burcht 4 voor Josephina Jacobs-Kater en 4 stenen bij Burcht 2 voor de familie Levy-Weiss.

Verder werd een steen onthuld voor Josef Levy (Beethovenstraat 3), 4 stenen voor het echtpaar Herzfeld-Rollmann en Adolf Frankenstein (Beethovenstraat 4), 3 stenen voro de familie Jäger (Beethovenstraat 7), 2 stenen voor Zacharias Pilichowski en Walter Abraham (Beethovenstraat 8), 4 stenen voor de familie Littwitz en Jacob Rosenthal (Beethovenstraat 15), 3 stenen voor de familie De Kromme (Zuiddijk 34), 1 steen voor Helene Krieg (Zuiddijk 46A) en 1 steen voor Arthur Geisenheimer (Burgemeester van der Stadtstraat 108).

Koog aan de Zaan

Donderdag 21 november worden op 1 adres in Koog aan de Zaan en 3 adressen in Zaandam 13 struikelstenen onthuld.

Voor de familie Brilleslijper-Zilverberg worden 7 stenen onthuld (Lagendijk, westkant naast ingang Tate&Lyle). Deze onthulling is om 10.00 uur.

Om 11.00 uur wordt een steen onthuld voor Kathe Bernstein (Gerda Brautigamstraat 8). Een kwartier later worden drie stenen onthuld voor de familie Levie-Bernstein (Wilhelmina Druckerstraat 10) en even voor 12.00 uur worden op de Westzijde 108A twee stenen onthuld voor de familie Geisenheimer.

Meer informatie is te vinden op de website van het 4 en 5 mei comité Zaanstad.

Foto’s Lammert Melk

Fotograaf Lammert Melk maakte een aantal foto’s tijdens de onthulling van de struikelstenen in Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.