Nieuwe basisschool De Toermalijn en bouwplan Noordeinde Wormerveer
Nieuws

Groen licht voor De Toermalijn en woningbouw Noordeinde

ZAANSTAD – Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor de bouw van school De Toermalijn en 100 woningen aan het Noordeinde in Wormerveer. Dertig procent van de te bouwen nieuwe woningen zijn sociale huurwoningen. Het bestemmingsplan Noordeinde Wormerveer en basisschool De Toermalijn gaat ter vaststelling naar de gemeenteraad.

De ontwikkeling van de nieuwe school kent een lange geschiedenis, zegt wethouder Songül Mutluer. Ze ziet de bouw met vertrouwen tegemoet. “De wens is om zo snel mogelijk te beginnen, er is bij Zaankanters grote behoefte aan woningen en ook naar de Toermalijn wordt al langere tijd uitgekeken”, aldus de wethouder.

Top 16 woningbouwplannen

Het woningbouwplan aan het Noordeinde is onderdeel van de top 16 woningbouwplannen die de gemeente met spoed wil realiseren. Er komen grondgebonden woningen en een appartementengebouw. De weg Noordeinde-Noorddijk wordt heringericht en wordt een 30 km weg. In de centrale ruimte wordt veel groen gepland en langs de Zaan op het Noordeinde komt een openbaar wandelpad.

Stikstof

Hoewel de bestemmingsplannen al eerder klaar waren, moesten nieuwe berekeningen uitgevoerd worden vanwege de ontwikkelingen op het gebied van stikstof. “Uit onderzoek blijkt dat er tijdens de bouw geen significante negatieve effecten van stikstofuitstoot optreden op de Natura 2000-gebieden. Er moeten stage 4-bouwmaterialen worden gebruikt. Hierover zijn afspraken gemaakt met ontwikkelaar BPD en opgenomen in het bestemmingsplan”, schrijft de gemeente.

Nieuwe basisschool De Toermalijn

De nieuwe basisschool De Toermalijn wordt op een driehoekig stuk grond gebouwd. Het gebouw wordt daardoor veelvormig: twee geometrische vierkanten worden in elkaar geschoven. De lange kant, waarin de meeste onderwijsfuncties komen, komt aan de Zaankant.

De nieuwe school beloofd een duurzaam gebouw te worden. Gasloos, optimaal geïsoleerd en met zonnepanelen op het dak.

Bron fotocollage: Gemeente Zaanstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.