Wethouder Sanna Munnikendam tijdens verkiezingscampagne D66
Cultuur Nieuws Video

Motie van wantrouwen tegen wethouder Sanna Munnikendam (D66)

ZAANSTAD – De Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen D66-wethouder Sanna Munnikendam. De POV vindt dat de wethouder de gemeenteraad met regelmaat weigert te informeren over lopende zaken. Vragen worden stelselmatig niet beantwoord of genegeerd. De maat is nu vol.

Druppel die de emmer deed overlopen is het rookgordijn dat de wethouder heeft gelegd rond de realisatie van een museum aan het Krimp in Zaandam. De Partij voor Ouderen en Veiligheid en andere partijen in de gemeenteraad willen dat in het oude KPN-gebouw woningbouw komt. Munnikendam wil dat er ook een museum wordt gerealiseerd, een dependance van het Zaans Museum. Maanden geleden werd een intentieverklaring gesloten met Ymere, de eigenaar van het pand. En er werd een haalbaarheidsonderzoek gestart, waarbij ook andere locaties voor een museum onder de loep genomen werden. De intentieverklaring liep tot 1 oktober. Of er een nieuwe intentieverklaring is gesloten, of de gemeente een optie heeft genomen op het pand, of dat het pand inmiddels is aangekocht is allemaal onduidelijk. De wethouder geeft geen antwoord op vragen om dit allemaal te verhelderen.

‘We worden belazerd’

Er is reden voor die vragen. In mei sprak Jan de Bruin in tijdens een Zaans Beraad. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de gemeente te feliciteren, want het KPN-gebouw was aangekocht. Wethouder Songül Mutluer gaf op 18 oktober antwoord op vragen hoe het nu zat met de bestemming voor het gebouw. Uit haar antwoorden bleek dat er nog geen sprake kon zijn van aankoop. De haalbaarheidsonderzoeken waren nog niet afgerond. Pas eind dit jaar komt er een terugkoppeling naar de gemeenteraad. De gemeenteraad zou dan nog alle ruimte hebben om besluiten te nemen over de koop en de vraag of er in het pand naast woningbouw ook een museum moet komen. Dinsdagavond 29 oktober waren de antwoorden van wethouder Mutluer aanleiding voor de Partij voor Ouderen en Veiligheid om wederom wethouder Sanna Munnikendam om tekst en uitleg te vragen, onder meer over de vraag welke andere panden in het haalbaarheidsonderzoek zijn betrokken. De wethouder zei in haar antwoord dat niet te weten en dat zij als het zover zich daar wel druk over zou gaan maken.

Door haar afhoudende reactie wekt wethouder Munnikendam de indruk dat zij geen zin heeft in de beantwoording van vragen omtrent ontwikkelingen rond het museum en het oude KPN-gebouw. “Het lijkt erop alsof het college bezig is om ons een museum door de strot te wringen”, stelt Harrie van der Laan (fractievoorzitter Partij voor Ouderen en Veiligheid). De partij wil het hele verhaal horen en niet de indruk krijgen dat de gemeenteraad ‘wordt belazerd’.

Op praktisch alle terreinen waar Munnikendam verantwoordelijk voor is, ontstaan mist en vragen. Van der Laan wijst onder meer naar de hele discussie rond de vermakelijkheidsbelasting voor de Zaanse Schans. Het ‘kwartje van Sanna’ zou 800.000 euro op moeten leveren. Hoe de wethouder op dat bedrag komt heeft ze niet kunnen uitleggen aan de raad. De commotie over de invoering van de belasting met name op de Zaanse Schans is groot. Nog maar enkele dagen geleden kwamen er stevige verwijten uit de Vereniging Zaanse Molen. Maar ook de ondernemers vinden dat ze zwaar benadeeld worden.

Filmpje

RadioTV Zaanstreek-verslaggever Dustin Benjamins zocht Harrie van der Laan op om een toelichting te krijgen op de motie van wantrouwen. In het filmpje zijn archiefbeelden gebruikt van de gemeente Zaanstad en van RadioTV Zaanstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.