Persoonsbeschermingsbunkers aan de Eikelaan gemeentelijk monument
Cultuur Nieuws

Bunkers op gemeentelijke monumentenlijst

ZAANSTAD – De gemeente wijst de twee persoonsbeschermingsbunkers aan de Eikelaan in Krommenie aan als gemeentelijk monument. “De bunkers zijn een herinnering aan hoe de Zaanse bevolking zichzelf beschermde tegen dreigende luchtaanvallen”, zegt Wethouder Natasja Groothuismink.

Verplaatst

Voor zover bekend zijn de bunkers de enige overgebleven exemplaren in Krommenie en zijn dus zeldzaam. Particulieren hebben ze in de Tweede Wereldoorlog in de achtertuin geplaatst. De woningen uit 1924 zijn al in 2018 door woningcorporatie Parteon gesloopt. Inmiddels is daarvoor nieuwbouw in de plaats gekomen. De bunkers bij de sloop verplaatst naar een locatie langs het water bij de parkeerplaatsen tussen huisnummer 11 en 13. Het eigendom is overgegaan op de gemeente.

De bunkers die van beton zijn konden kruipend binnen worden gegaan. Dat kan nu niet meer. De twee bunkers hebben ook een verschillende formaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.