Biomassacentrale in aanbouw (Foto: Dré Prijs)
Nieuws

Strengere eisen aan provinciale investeringen in biomassa

HAARLEM – De provincie Noord-Holland gaat strengere eisen stellen aan provinciale investeringen in biomassa. Een motie van de Partij voor de Dieren is door Provinciale Staten aangenomen. De motie leidt tot een kritischer kijken naar biomassa, maar de Staten stemde ook in met een ‘scopewijziging’ van het  Investeringsfonds Duurzame Energie én de komende maanden komt er een breder debat over biomassa.

Is biomassa wel duurzaam?

In de Startnotities voor de Regionale Energie Strategieën staat dat biomassa onder voorwaarde duurzaam is. De Partij voor de Dieren heeft Gedeputeerde Staten gevraagd om welke voorwaarden het gaat, maar daarop kon het college geen antwoord geven. Volgens de fractie van de Partij voor de Dieren is het ‘zeer voorbarig om te stellen dat biomassa duurzaam is’.  Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzoekt nog onder welke voorwaarden biomassa duurzaam zou kunnen zijn. Het Rijksinstituut voor Volkgsgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt bovendien voor extra (fijn)stof in de lucht door energie- en warmteproductie uit houtige biomassa.

Waanidee

Er komt dus een breder debat over de (on)wenselijkheid van verschillende toepassingen van biomassa. Volgens de Partij voor de Dieren is de conclusie al duidelijk: “De miljardensubsidie voor biomassa zijn weggegooid geld (onder verwijzing naar de conclusie van de Europese koepel van wetenschappers). Energie opwekken met hout uit bossen zorgt voor meer CO2-uitstoot dan kolen en gas. “Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is. Biomassa maakt het klimaatprobleem juist groter”, stelt de fractie van de Partij voor de Dieren.

Statenlid Jaap Hollebeek vindt dat de provincie een voortrekkersrol op zich  moet nemen en ‘echt duurzaam  moet doorpakken met échte schone energiebronnen.  De regels wat biomassa betreft zijn door de inzet van de Partij voor de Dieren inmiddels aangescherpt. Alleen binnenlands houtige biomassa (resthout of categorie A-afvalhout) komt in aanmerking voor het fonds. Voor importhout verleent de provincie geen subsidie meer.

Pelletkachels in de ban

De provincie gaf tot voor kort nog wel subsidie aan bedrijven die pelletkachels produceerden. Landelijk is besloten niet meer in te zetten op dit soort kachels. De nadelen bleken namelijk groter dan de voordelen. Het RIVM, het Longfonds en de GGD’s willen een stop op de financiële steun voor pelletkachels, vanwege de bijdrage aan de luchtverontreiniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.