De Fronikboerderij gemeentelijk monument
Cultuur Nieuws

Fronikboerderij gemeentelijk monument

ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad heeft de Fronikboerderij te koop aangeboden als gemeentelijk monument aan Stadsherstel Amsterdam. Tegen de omgevingsvergunning zijn geen bezwaren ingediend. Stadsherstel kan nu met de restauratie starten. Uiteindelijk zal de Heeren van Zorgen 10 woningen met zorg beheren op het terrein. Stichting Fronik Buurtboerderij zal de ontmoetingsfunctie ontwikkelen. Die rol vervult de boerderij nu ook al voor jong en oud in de buurt. Vrijdag 13 september wordt de verkoop en monumentenstatus feestelijk gevierd.

De Fronikboerderij is een eind 19-eeuwse boerderij en is beeldbepalend voor de Westzanerdijk. En dat is de belangrijkste reden om de boerderij een monumentenstatus te verlenen. Wethouder Natasja Groothuismink: “De boerderij is een herinnering aan het agrarisch verleden van het gebied en een verwijzing naar de geschiedenis van de ontginning van de polder.” De boerderij werd in 2012 al geselecteerd als potentieel monument. “Ik ben verheugd dat we de monumentenstatus nu ook konden verlenen”, zegt de wethouder.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam koopt de Fronikboerderij voor 130.000 euro. De sanering van de grond is wordt door nieuwe eigenaar betaald. Daarna zal de restauratie aanvangen. Zo wordt de dakkapel teruggebracht, waarvoor een bijdrage wordt gegeven door de Vrienden van Stadsherstel.

Stadsherstel Amsterdam heeft met de koop van de boerderij inmiddels 12 panden in de Zaanstreek in eigendom, waaronder onder meer de Zuidervermaning in Westzaan en de Bullekerk in Zaandam.

Zorgwoningen en ontmoeten

In de Fronik Buurtboerderij komen al meer dan 10 jaar de buurtbewoners samen. De Stichting Fronik Buurtboerderij diende in 2016 al een plan in voor de realisatie van zorgwoningen en een ontmoetingsfunctie. Volgens wethouder Rita Noordzij was het geen makkelijk traject. Ze heeft bewondering voor de betrokkenheid en vastberadenheid van de stichting. Edwin Herzberg, voorzitter van de Stichting Fronik Buurtboerderij, is heel blij dat het burgerinitiatief in samenwerking met de gemeente, Stadsherstel en De Heeren van Zorg tot de monumentale Fronikboerderij heeft geleid waar ruimte is en blijft voor iedereen: “Dat is eigenlijk heel uniek!”

Foto: De foto bij dit artikel is gemaakt door Dré Prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.