Smogalarm afgegeven door RIVM
Nieuws

Luchtkwaliteit door smog slecht in Zaanstreek

STREEK/LAND – Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft voor vandaag een smogalarm afgegeven vanwege dor vorming van ozon in de lucht. Vooral in delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg is de luchtkwaliteit ‘zeer slecht’. Iedereen kan last krijgen van de luchtverontreiniging.

Een smogalarm gaat veel verder dan een smogwaarschuwing. Een waarschuwing voor smog geldt alleen voor mensen uit gevoelige groepen. Dat zijn vooral mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen. Het RIVM waarschuwt dat smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, astmaklachten kunnen erger worden en de longfunctie kan afnemen.

In de Zaanstreek is de luchtkwaliteit vrijwel overal slecht (gecheckt rond 15.45 uur). Dat blijkt uit een app van het Longfonds. De score ligt riant boven de 6,5 op een schaal die loopt van 0 (goed) tot 11 (zeer slecht). In Wormer en Oostzaan ligt de score respectievelijk op 7,0 en 7,2. In Zaandam Zuid op 6.9 en in Krommenie op 7,1. Je kunt via de app zelf kijken hoe de luchtkwaliteit is in jouw straat of wijk.

Advies

Mensen die klachten ondervinden worden door het RIVM geadviseerd om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond. Dan is de lucht het meest verontreinigd.

Ozonverwachting komende dagen

Voor vrijdag heeft het RIVM een smogwaarschuwing afgegeven. De verwachting is dat later die dag er een grotere kans is op buien met onweer. Dat leidt tot een veel lagere ozonconcentratie. Mogelijk is dan op zaterdag het probleem van smog door ozon geweken.

Oorzaak smog door ozon

Doordat op zonnige dagen de luchtvervuiling zich ophoopt ontstaat smog door ozon. Deze ophoping ontstaat omdat er in de zomer veel minder wind is die bovendien nog uit het zuidoosten komt. Onder invloed van zonlicht worden stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen omgezet in ozon.

Meer informatie over verwachte smogniveaus vind je op luchtmeetnet.nl, of op de website van het RIVM.

Foto’s registratie donderdagmiddag 15.45 uur

Resultaten van een postcodecheck op longfonds.nl. De foto’s komen ook van deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.