Vroeg 20e eeuwse woningbouw
Nieuws

Vroeg 20e-eeuwse sociale woonwijken in beeld gebracht

ZAANSTAD – Samen met woningeigenaren, woningbouwcorporaties en particulieren wil de gemeente de cultuurhistorische waarde wan woningen en wijken uit 1900 – 1945 meewegen in de keuze voor renovatie of sloop-, of nieuwbouw. De hiervoor opgestelde cultuurhistorische inventarisatie en waardebepaling van de vroeg 20e-eeuwse wijken is nu beschikbaar

Wethouder Natasja Groothuismink noemt wijken als de Rosmolenwijk in Zaandam en de Zuiderkerkstraat in Koog kenmerkend voor het begin van de twintigste eeuw. De inventarisatie en waardering is geeft volgens haar een waardevol totaalbeeld van dit type wijken. “Zo kunnen we samen met woningeigenaren het gesprek aangaan over het opknappen en bewaren van deze wijken”, aldus de wethouder.

Gezonde en veilige woonomgeving

Zaanstad heeft veel woonwijken uit de vroeg twintigste eeuw. De wijken werden destijds ontwikkeld voor arbeiders van lokale fabrieken en gebouwd volgens de modernste technieken. Ze gaven de bewoners voor het eerst een gezonde en veilige woonomgeving. Er was veel aandacht voor de opzet en de uitstraling van de woningen. Architecten en stedenbouwkundigen van naam werden er voor aangetrokken. De woningen uit deze wijken zijn anno 2019 vaan in technisch slechte staat.

Het Blok

Met de wijk Het Blok in Krommenie deden gemeente en woningcorporatie Parteon ervaring op met het onderzoeken van de mogelijkheden voor het behoud van de cultuurhistorische waarden op wijkniveau. Duidelijk werd dat er dringend behoefte is aan een stadsbrede inventarisatie en aan ruimtelijke kaders om inzicht te krijgen in de cultuurhistorische waarden.

Erfgoed-ambitie

“Gezien de veelheid aan opgaven die de gemeente samen met de woningbouwcorporaties moet realiseren – sociale woningbouw, duurzaamheid, funderingsproblematiek – moeten we de erfgoed-ambitie in goed overleg met de corporaties en andere woningeigenaren tot stand brengen”, zegt wethouder Natasja Groothuismink (ROSA).

Foto: Google Street View

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.