Oppositiepartijen willen interpellatie over coalitiecrisis
Nieuws

Nieuw interpellatieverzoek oppositiepartijen

ZAANSTAD – Democratisch Zaanstad, Partij voor Ouderen en Veiligheid, PVV Zaanstad en Liberaal Zaanstad hebben een nieuw verzoek ingediend voor een interpellatie over de coalitiecrisis. De partijen zijn met name geïnteresseerd in een antwoord op de vraag of de zittende coalitiepartijen menen dat er voldoende draagvlak is om niet tot een hernieuwde coalitie-vorming te komen, waarbij alle partijen betrokken worden.

Op 4 juli werd de gemeenteraad geïnformeerd dat de VVD-wethouders hun ontslag hadden ingediend. Aanleiding was een hoogoplopende interne ruzie die leidde tot het uit de fractie zetten van twee VVD-raadsleden. Zij vormden daarop hun eigen fractie, Liberaal Zaanstad. Als gevolg van alle perikelen raakte de coalitie de meerderheid in de gemeenteraad kwijt. De oppositiepartijen gaan er vanuit dat er ook geen draagvlak meer is voor het coalitieakkoord.

Voor de sfeer in de gemeenteraad zou het goed zijn als de andere wethouders hun portefeuilles ter beschikking stellen om “…besprekingen ten aanzien van nieuwe coalitievorming niet in de weg te staan door ‘met het mes op tafel’ deze besprekingen aan te gaan”. Het is mogelijk dat een informateur of formateur wordt ingezet om een nieuwe coalitie te smeden, maar – zo vragen de vier partijen zich af – op basis van welke criteria en achtergrond gebeurt dat dan.

Maar ook willen de vier partijen weten hoe de zittende coalitiepartijen ‘het college’ definiëren nu de VVD geen deel meer van het college uitmaakt. Deze vraag is relevant voor de oppositiepartijen vanwege de door ‘het college’ ingediende Voorjaarsnota 2019-2023. Die nota zou volgende week vastgesteld worden. Dat is door de huidige problemen allerminst zeker.

Omdat er bij de behandeling van de Voorjaarsnota bleek dat er een fikse tegenvaller is betreffende de uitkering uit het Gemeentefonds en nog meer tegenvallers zijn te verwachten, werd door het college (toen nog inclusief VVD) gesteld dat er moest worden bezuinigd. De oppositiepartijen dienden een amendement in om als bestuur ook de broekriem aan te trekken door het aantal wethouders met één te beperken. Nu de situatie er ineens heel anders uitziet willen de vier partijen weten of dat amendement wordt meegenomen bij het doorlopen van het proces om te komen tot een (nieuwe) coalitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.