VVD-wethouders dienen toch ontslag in. VVD helemaal uit coalitie.
Nieuws Video

VVD stapt uit coalitie, VVD-wethouders dienen per direct hun ontslag in

ZAANSTAD – Gerard Ram en Hans Krieger, beide wethouder voor de VVD hebben per direct hun ontslag ingediend. De VVD trekt zich helemaal terug uit de coalitie. Dat schrijft de plaatsvervangend fractievoorzitter Stephanie Onclin op de website van de VVD.

De VVD-fractie wil de overige coalitiepartijen de ruimte geven om gesprekken met partijen te kunnen voeren over de situatie nadat de VVD de fractieleden Marianne de Boer (oud-fractievoorzitter) en Simone van Otterloo uit de fractie zette. Het gevolg was dat de VVD van 6 naar 4 zetels terugvalt in de raad.

De verwarring is nu compleet. De VVD-wethouders schreven eerder deze week een brief aan de gemeenteraad waarin ze komende maandag in een raadsvergadering wilden peilen of ze nog op voldoende vertrouwen konden rekenen in de gemeenteraad. Ze hadden dan wel hun zetels beschikbaar gesteld, maar van ontslag was geen sprake. Amper een dag later ligt er nu dus het bericht van de fractie dat mede namens de wethouders is opgesteld.

De verwarring is kennelijk ook aanwezig bij de wethouders zelf. Zo schrijft Gerard Ram in zijn ontslagbrief: “Vandaag is mij medegedeeld dat de VVD Zaanstad uit de coalitie stapt. Hierdoor is er geen draagvlak meer ontstaan om wethouder in Zaanstad te kunnen blijven.” Hans Krieger schreef een brief met een soortgelijke strekking.

Volgens Onclin komt wethouder Gerard Ram binnenkort binnenkort met een reactie naar aanleiding van de ‘aantijgingen in de media die hem persoonlijk raken.’

Marianne de De Boer en Simone van Otterloo doen boekje open

Marianne de Boer en Simone van Otterloo zijn uit de fractie gezet omdat ze kritiek hadden op de fractie en de wethouders. Het liberale gedachtegoed is in de coalitieonderhandelingen en in de afgelopen maanden te grabbel gegooid. In de media gaat het vooral over de bewuste brief die zij stuurden aan het bestuur. De brief was een intern stuk bedoelt als aanzet voor een mediation traject. De Boer en Van Otterloo zijn nauwelijks nog zelf aan het woord gekomen over de VVD-crisis. Vandaag interviewde RadioTV Zaanstreek-verslaggever Dré Prijs De Boer en Van Otterloo. De videofilm met het interview is hieronder te bekijken (beste kwaliteit in HD).

Marianne de Boer en Simone van Otterloo vertellen hun kant van het verhaal.

Bron foto’s: Website Gemeente Zaanstad. Foto’s zijn gemaakt door Bart Homburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.