Hans Krieger en Gerard Ram
Nieuws

Ram en Krieger willen vertrouwensdebat in gemeenteraad

ZAANSTAD – Gisteravond maakte de VVD bekend dat wethouder Gerard Ram en wethouder Hans Krieger hun zetels ter beschikking stellen.  “Het ter beschikking stellen van onze zetels betekent dat wij in een debat met de raad willen horen op welk vertrouwen wij kunnen rekenen”, schrijven Ram en Krieger vandaag in een brief aan de burgemeester en de gemeenteraad.  “Van het indienen van een ontslag is dan ook nu geen sprake”, stellen te afgetreden wethouders.

Politiek novum

Dit lijkt op een politiek novum. Normaal gesproken betekent het ter beschikking stellen van een wethouderszetel dat de wethouder die zulks doet afstand doet, ontslag neemt. Als je een debat met de raad wil over de vraag of er voldoende vertrouwen moet je vooral nog even als wethouder aanblijven. Een bizarre terugtrekkende beweging van Krieger en Ram.

De wethouders schrijven dat de “VVD bij monde van de fractievoorzitter bekend [heeft] gemaakt dat beide wethouders hun zetels ter beschikking stellen “. Een brief die werd ondertekend door de VVD-fractie, de beide wethouders (…) en het bestuur van de VVD-Zaanstad. Kennelijk was men er in de VVD het er over eens dat de wethouders zouden stoppen, want dat betekent namelijk het ‘ter beschikking stellen van een zetel’.

Na een nachtje slapen hebben de oud-wethouders nu een nieuwe betekenis willen geven aan het ‘ter beschikking stellen van een zetel”.

Te laat

Een debat kan er mogelijk komen, maar de verhouding in de gemeenteraad ligt nu anders. Er is geen meerderheid meer voor de coalitie. In die context is het wel vreemd dat de Ram en Krieger een debat met de raad willen. Daarvoor lijkt het na gisteravond te laat.

fotobron: zaanstad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.