Oppositie wil interpellatie over crisis in de coalitie
Nieuws

Oppositie wil interpellatie over crisis in coalitie

ZAANSTAD – Democratisch Zaanstad, Partij voor Ouderen en Veiligheid, PVV Zaanstad, SP en Liberaal Zaanstad hebben vandaag gezamenlijk een verzoek ingediend voor een interpellatie over de crisis die door de VVD-ruzie is ontstaan de coalitie. Een speciale raadsvergadering moet donderdag 4 juli worden gehouden om de interpellatie te kunnen bespreken.

De partijen hebben al eerder al gevraagd om het ontslag van beide wethouders, conform artikel 43 van de Gemeentewet, schriftelijk aan de gemeenteraad aan te bieden. De brief van de VVD-wethouders heeft bij de oppositie de wenkbrauwen doen fronsen, omdat in die brief in een debat met de raad willen horen op welk vertrouwen zij kunnen rekenen.

De oppositiepartijen die om de interpellatie vragen zijn van mening dat de situatie die nu is ontstaan bestuurlijke instabiliteit in Zaanstad veroorzaakt. Voor inwoners, ondernemers, marktpartijen en het aanzien van de stad, kan dat zeer negatieve gevolgen hebben, schrijven de partijen in hun motivatie voor de interpellatie. “Dit is het moment om als gemeenteraad de gedelegeerde regie over het bestuur van Zaanstad terug te nemen, zodat de gemeenschap kan vertrouwen op een stabiele lokale overheid, die de rechten van een ieder beschermt.”

Voorjaarsnota

De coalitie raakte de meerderheid kwijt tijdens het proces van de vaststelling van de voorjaarsnota door de gemeenteraad. “Hierdoor bestaat grote onzekerheid over de levensvatbaarheid van het voorstel dat de aankomende begroting vorm moet geven”, stellen de partijen. Ze zijn van mening dat de ontstane situatie niet langer ‘een interne kwestie betreft’ dan wel enkel gesproken kan worden met de coalitiepartijen ; over de ontstane situatie’.

Aan de wethouders Krieger en Ram stellen de partijen de volgende vragen:

  • Kunt u beiden nog functioneren zonder representatieve achterban?
  • Hoe beoordeelt u de berichtgeving van de afgelopen dagen omtrent uw beider personen?
  • Bent u bereid de politieke consequenties te aanvaarden en, zoals het hoort, af te treden?

De overige leden van het college krijgen ook drie vragen, te weten:

  • Hoe beoordeelt u de ontstane situatie?
  • Bent u met de indieners van mening dat de wethouders niet kunnen functioneren, nu het benodigde draagvlak is weggevallen, door het vertrek van twee van de zes VVD-raadsleden.

fotobron: De fotocollage boven het artikel is samengesteld uit twee foto’s van de website van de gemeente en een foto van het stadhuis van Dré Prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.