VVD-wethouders stellen zetel beschikbaar (foto: Bart Homburg)
Nieuws

VVD-wethouders stellen zetels beschikbaar. Coalitie in crisis

ZAANSTAD – De VVD-wethouders Gerard Ram en Hans Krieger stellen hun zetels ter beschikking, nadat door de fractie is besloten om Marianne de Boer en Simone van Otterloo uit de fractie te zetten. Daarmee is de basis onder de coalitie weggevallen. De wethouders zullen nog wel de lopende zaken blijven waarnemen tot nadere berichtgeving. Over de ontstane situatie gaat de VVD in overleg met de coalitiepartijen. Dat schrijven bestuur, wethouders en fractie in een brief aan het college en de gemeenteraad.

Met het besluit van de VVD-Zaanstad slaat de interne ruzie over op de coalitie. De ruzie ontstond al op 8 juni jl. Marianne de Boer legde toen haar fractievoorzitterschap neer. Ze had daarvoor principiële redenen. Direct daarop werd duidelijk dat Simone van Otterloo de argumenten van De Boer onderschreef. De VVD startte daarop gesprekken met beide dissidenten raadsleden.

Afgelopen week ontving het bestuur en de fractie een brief van De Boer en Van Otterloo. Daarin beschreven ze hun bevindingen aangaande de koers van hun partij, het coalitieakkoord en een aantal zaken betreffende de privé sfeer van wethouder Gerard Ram. De brief kwam in openbaarheid via het NHD. “De fractie betreurt dat er op deze wijze getwijfeld wordt aan de koers van de partij en dat er op de persoon wordt gespeeld. De VVD neemt dan ook afstand van deze lasterlijke en verwerpelijke brief”, schrijven de fractie, VVD-wethouders en bestuur van de VVD-Zaanstad in hun gezamenlijke brief.

De verschillen van inzicht tussen de fractie, wethouders en bestuur aan de ene kant en de Marianne de Boer en Simone van Otterloo aan de andere kant leidde tot het besluit om beide dissidenten uit de fractie te plaatsen. De VVD heeft daardoor nu nog slechts 4 zetels.

‘Collegevorming moet opnieuw worden gedaan’

Nu de coalitie geen meerderheid meer in de gemeenteraad heeft zal de coalitievorming opnieuw gedaan moeten worden. Dat zegt Harrie van der Laan, fractievoorzitter van de Partij voor Ouderen en Veiligheid. Aanschuiven van bijvoorbeeld GroenLinks in de coalitie lijkt een oplossing, maar zou de VVD ongeloofwaardig maken. Het zou immers betekenen dat de coalitie dan voornamelijk een links stempel zou krijgen en dat is nou juist een van de redenen dat de basis onder de coalitie is weggevallen. Van der Laan: “Eigenlijk moet de VVD nu in zijn geheel uit de coalitie stappen”. Fijntjes stelt Van der Laan dat hij bij de vorming van de coalitie, toen zijn partij nog aan de onderhandelingstafel zat, een brede coalitie wilde. De optie waar de POV toen voor ging was een coalitie bestaande uit VVD, POV, Pvda, GroenLinks, D66 en CDA: 22 zetels dus voldoende meerderheid in de gemeenteraad. Gerard Ram heeft daar echter een stokje voor gestoken.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid gaat afwachten, stelt Van der Laan, maar ziet ook voor de POV duidelijk een rol bij de formatie van een nieuwe coalitie. Nu de VVD twee zetels kwijt is, die ook niet zullen worden teruggegeven door de VVD-dissidenten (veel voorkeurstemmen bij de verkiezingen), is de POV in de gemeenteraad de grootste.

Update: Dissidenten verder in raad als VVD Zaanstreek

Marianne de Boer en mevrouw Van Otterloo hebben in een verklaring bekend gemaakt dat zij de gemeenteraad niet zullen verlaten, maar verder zullen gaan als zelfstandige fractie onder de naam VVD Zaanstreek. De huidige fractievoorzitter van de VVD mevrouw Onclin had ze vanavond geïnformeerd dat ze niet langer deel uitmaakten van de VVD-fractie. In die bekendmaking werd de dissidenten het verwijt gemaakt dat ze voorbeelden en voorvallen in hun brief aan het bestuur van 23 juni jl niet hadden mogen noemen. “Met andere woorden deze zaken hadden in de doofpot gemoeten volgens mevrouw Onclin en de overige leden van de VVD Zaanstad fractie. Wij hebben hier met verbijstering kennis van genomen. Het ontbreekt aan elke vorm van kritische zelfreflectie en kritische houding jegen gedragingen van de heer Ram die niet in overeenstemming zijn met zoals je van een bestuurder zou mogen verwachten”, schrijven de dames. Ze betreuren het dat het bestuur van de VVD Zaanstad zich achter dit standpunt schaart.

De Boer en Otterloo gaan vooralsnog verder als VVD Zaanstreek: “… en zullen de resterende periode constructief oppositie voeren met een rechts liberaal geluid.”

Update: brief POV en Democratisch Zaanstad

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad hebben vannacht in een brief aan B&W en gemeenteraad hun verbazing uitgesproken over de brief van de VVD over het terugtreden van de VVD-wethouders.

“Helaas heeft de VVD haar interne perikelen niet kunnen oplossen en is de huidige situatie binnen het college ontstaan. Hoe de VVD intern verder haar problemen oplost is niet aan ons. 
In de brief geeft mevrouw Onclin aan dat de beide wethouders Krieger en Ram hun zetel ter beschikking zullen stellen. Wij lezen dit als dat de beide wethouders hun ontslag zullen indienen, en wel per vandaag. Het indienen van ontslag aan de gemeenteraad kan enkel en alleen gebeuren door een ontslagbrief van beide wethouders aan de gemeenteraad en niet door een mededeling van de plaatsvervangend voorzitter. Beide wethouders zijn aangesteld door de gemeenteraad.
Het ligt volgens ons dan ook in de lijn van de verwachting dat beide wethouders uiterlijk dinsdag 2 juli 2019 hun officiele ontslag aan de gemeenteraad bekend zullen maken. De brief van mevrouw Onclin is volgens ons enkel en alleen een mededeling. 
Met vriendeljke groet,
Harrie van der LaanFractievoorzitter Partij voor Ouderen en Veiligheid
Juliette RotFractievoorzitter Democratisch Zaanstad

Fotobron: Bart Homburg (website gemeente Zaanstad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.