VVD ruzie legt bom onder coalitie
Nieuws

Coalitie aan zijden draad door hooglopende VVD-ruzie

ZAANSTAD – De VVD-ruzie lijkt te escaleren nadat een brief van de VVD-raadsleden Marianne de Boer en Simone van Otterloo in de volle openbaarheid is gebracht door het Noordhollands Dagblad. Dat dit niet de bedoeling was blijkt wel uit de geschokte reactie van De Boer. Twee afvallige VVD-ers, waarvan er één tot voor kort fractievoorzitter was, legt een bom onder de coalitie. Nu het conflict verder escaleert lijkt een coalitiecrisis niet meer te vermijden.

Uit de brief blijkt dat Marianne de Boer en Simone van Otterloo vinden dat de VVD liberaal gedachtegoed heeft ingeleverd bij de vorming van de coalitie. De partij was te gretig en leverde punten in bij de linkse partijen. Volgens de VVD-ers zouden de liberale punten het afgelopen jaar verder zijn verwaterd. Daarnaast storen zij zich aan het gedrag van de eigen wethouder, die soms met drank op in de auto zou stappen. Iets waarin Ram zich niet in herkent, schrijft het NHD, al stelt hij in een reactie oud en wijs genoeg te zijn om zelf te bepalen en te weten hoever hij kan gaan.

De Boer is aan de kant geschoven als fractievoorzitter, ook omdat er bij haar twijfels ontstonden over de voorjaarsnota. Een van de punten daarin is het uitstellen van de reservering voor verbinding A8-A9. In de VVD-fractie ontstond over deze maatregel nogal wat commotie. De Boer en Van Otterloo stellen dat het raadslid Tjeerd Rienstra zelfs een motie van wantrouwen tegen het college wilde steunen als de maatregel niet van tafel ging. Het uitstellen van de reservering stelde ook de VVD-onderhandelaars in Haarlem, die toen werkten aan een nieuwe coalitie, voor een probleem, waardoor het Zaanse VVD-conflict ook nog de regio in ging. Cees Loggen, lid van Gedeputeerde Staten, zal niet erg ingenomen zijn met de voornemens van zijn partijgenoten in het Zaanse.

Mediation

Hoe het nu verder moet met de VVD in de coalitie is onduidelijk geworden. In de brief van Marianne de Boer en Simone van Otterloo wordt gevraagd om het aanstellen van een onpartijdige mediator. Die moet proberen de fractie weer bijeen te brengen. Nu de brief op straat ligt lijkt een bemiddelingspoging gedoemd te mislukken.

Crisis in de coalitie

Wat de gevolgen voor de coalitie zijn laat zich raden. Twee VVD-ers uit de fractie betekent dat er de coalitie geen draagvlak meer heeft in de gemeenteraad. Van de 20-19, naar 18-21 betekent dat ook de besluitvorming in de raad onmogelijk wordt. De crisis in de VVD is daarmee een crisis in de coalitie geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.