Campagne tegen appen op de fiets
112 Nieuws

Appen op de fiets mag per 1 juli niet meer

ZAANSTAD – Vanaf maandag kan iemand die met de smartphone in de hand fietst een boete krijgen van 95 euro. Er is een landelijke campagne gestart om het verbod onder de aandacht te brengen. Alle verkeersdeelnemers moeten hun aandacht op de weg houden: “Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak”, is de slogan van de campagne. In de buurt van scholen (zoals bij de ds. Martin Luther Kingweg in Zaandam) zijn waarschuwingen op het wegdek aangebracht.

De politie gaat meteen bekeuren als een fietser wordt betrapt. Het verbod geldt alleen als je wordt betrapt op fietsen met de telefoon in de hand. Sta je stil, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht, dan mag je wel de telefoon vasthouden. Het verbod betreft niet alleen smartphones. Tablets, muziekspelers en camera’s vallen er ook onder. Deze verbreding van het verbod geldt per 1 juli 2019 ook voor automobilisten. Het betreffend apparaat mag wel in een houder zitten.

Campagne richt zich vooral op jongeren

De campagne is vooral gericht op jongeren, omdat deze groep weggebruikers zich vooral schuldig maken aan appen op de fiets. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat 49 procent van de Nederlanders de mobiele telefoon op de fiets gebruikt. Driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar is tijdens het fietsen met de smartphone bezig.

Doel van de campagne is een vermindering van het aantal slachtoffers. Vorig jaar kwamen in het verkeer 228 fietsers om het leven. Geschat wordt dat er in dat jaar 13.000 bij ongelukken betrokken fietsers zwaar gewond raakten. Hoeveel fietsers door afleiding (appen, bellen) betrokken raakten bij een ongeluk is niet bekend. De populariteit van de smartphone is naar verwachting wel een van de oorzaken van het toegenomen aantal fietsslachtoffers.

Politie gaat handhaven

Hoewel er veel mensen zullen zijn die verwachten dat het verbod moeilijk te handhaven zal zijn, heeft de minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid duidelijk gemaakt dat de politie er echt werk van gaat maken.

Fotobron: De foto is gemaakt op de brug over de Gouw (Jan Eijdenbergstraat – ds. Martin Luther Kingweg) door Dré Prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.