Hellemafabriek nieuwe locatie Zaans Toneelhuis Theatermijn
Cultuur Nieuws

Zaans Toneelhuis Theatermijn naar Hellemafabriek

ZAANSTAD – Het Zaans Toneelhuis Theatermijn gaat verhuizen naar de Hellemafabriek in Zaandam, dat stelt het college voor aan de gemeenteraad. Op dit moment zit het Toneelhuis in de Honigfabriek waar het huurcontract op 1 januari 2020 afloopt. Op dat moment is dus een nieuwe locatie nodig en die is nu gevonden aan de overkant van de Zaan, waar ze samen met Broedplaats aan de Zaan de Hellemafabriek willen gaan exploiteren.

Volgens het college van B&W past de nieuwe locatie goed bij de nieuwe cultuurvisie van Zaanstad, waarin spreiding van cultuur over de stad een uitgangspunt is. B&W willen voor de verbouwing, verhuizing en exploitatie eenmalig € 300.000 en structureel € 100.000 subsidie geven. Het Zaans Toneelhuis kan met de extra subsidie verder professionaliseren, stelt het college. Aan de subsidie worden prestatieafspraken verbonden.

De combinatie met de broedplaats is een goede, zegt wethouder Sanna Munnikendam. De plek heeft bovendien toegevoegde waarde vindt ze. “Het levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de Kogerveldwijk, waar we vanuit MAAK.Zaanstad ook mee bezig zijn.” Het college loopt met het voorstel vooruit op een nog te maken uitvoeringsagenda voor cultuur. “Maar we willen niet dat het Zaans Toneelhuis Theatermijn het risico loopt ineens op straat te staan”, zegt Munnikendam.

Nieuwe locatie
Het Zaans Toneelhuis komt in de Hellemafabriek op de begane grond. De bereikbaarheid wordt op die manier veel beter dan de huidige situatie waar de organisatie op de vierde etage zit van de Honigfabriek. Er is ruimte voor een theaterzaal voor 120 personen. Met deze omvang zit het Zaans Toneelhuis tussen de mogelijkheden van FluXus en het Zaantheater in. Het geeft de organisatie een kans om uit te groeien tot een laagdrempelige speellocatie voor amateurtoneel en andere initiatieven, niet per se uitsluitend Zaans. Het Zaans Toneelhuis krijgt verder een repetitieruimte die mogelijkheden geeft om meer te programmeren en te verhuren naast de eigen activiteiten.

Binnenkort wordt het voorstel van B&W in de gemeenteraad besproken.

Fotobron: Google Street View

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.