Kan VVD wel verder in coalitie nu deel eigen fractie afhaakt
Nieuws

POV, DZ en PVV willen interpellatie over VVD-perikelen

ZAANSTAD – De Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), Democratisch Zaanstad (DZ) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) willen een interpellatie over de perikelen bij de VVD. Het verzoekt volgt nadat noch de VVD-fractie, noch de VVD-wethouders in wilden gaan op de interne problemen tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. De VVD-fractie deed vragen van onder meer Harrie van der Laan af met de mededeling: ‘Daar gaat het nu niet over’.

Marianne de Boer is in conflict gekomen met fractie en wethouders nadat ze had aangekondigd dat ze mogelijk tegen de voorjaarsnota zou stemmen. Achter de schermen ontstond er een flinke ruzie, met als resultaat dat De Boer het fractievoorzitterschap opgaf. Ze zou volgens de VVD lid blijven van de fractie. Op de website van de liberalen staat dat Marianne de Boer-Doeves ‘onderdeel [zal] blijven van de VVD fractie en als fractielid het liberale geluid [zal] laten horen in de aanloop naar de vaststelling van de voorjaarsnota (…)’. Een opmerkelijk bericht.

Twee VVD-dissidenten

De indieners van het interpellatieverzoek vonden het opvallend dat Marianne de Boer niet aanwezig was tijdens de raadsvergadering van 20 juni 2019. Haar fractiegenoot mevrouw van Otterloo was eveneens afwezig. In de wandelgangen van het stadhuis heet het dat Van Otterloo zich heeft geschaard achter De Boer.

Twee dissidenten binnen de grootste coalitiepartij maakt de coalitie kwetsbaar, stellen POV, DZ en PVV. Dat bleek al bij een amendement dat in stemming was gebracht over het opheffen van één wethouderspost. Dat amendement haalde het niet, omdat de stemmen staakten (18 – 18).

Draagvlak weggevallen

“Het draagvlak onder de VVD-fractie is weggevallen en de VVD steekt haar kop in het Zand. Het college van B&W kan niet meer rekenen op een meerderheid en gebaseerd op dit feit zouden beide VVD-wethouders hieruit hun conclusies moeten trekken.” Dat althans vinden de indieners van het interpellatieverzoek.

De drie oppositiepartijen willen dat plaatsvervangend fractievoorzitter Onclin antwoord geeft op de vraag op hoeveel stemmen zij nog kan rekenen bij de besluitvorming en van hoeveel stemmen dit twijfelachtig is geworden.

De wethouders Hans Krieger en Gerard Ram moeten antwoord geven op de vraag of zij vinden dat ze nog kunnen functioneren zonder representatieve achterban. De oppositiepartijen willen verder weten hoe de VVD in het college voorstellen aan de raad denken te gaan verdedigen als ze niet weten of delen van hun partij daar ondubbelzinnig achter staan. Natuurlijk wil de oppositie ook weten of de wethouders bereid zijn de politieke consequenties te aanvaarden en af te treden.

Niet alleen de VVD-fractie en – wethouders moeten met de billen bloot, ook het college van B&W krijgt vragen voorgelegd. Zo vragen POV, DZ en PVV hoe het college de situatie beoordeelt en wil men weten of het college het met de indieners van het interpellatieverzoek eens is dat de VVD-wethouders niet kunnen functioneren zonder volledig draagvlak van hun raadsleden.

Als het verzoek wordt ingewilligd, wordt de interpellatie bij de eerstvolgende raadsvergadering gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.