Een wethouder minder
Nieuws

Oppositie wil een wethouder minder

ZAANSTAD – Het college van B&W kan met een wethouder minder. Dat vinden de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), Democratisch Zaanstad (DZ), Partij voor de Dieren, Partij voor de Vrijheid (PVV) en de Socialistische Partij (SP). Bij de bespreking van de Voorjaarsnota 2019-2023 dienen de partijen een amendement in om deze extra besparing te laten plaatsvinden.

Bij de start van de nieuwe coalitie werd het aantal formatie-eenheden aan wethouders uitgebreid met 1,7. Het vorige college werd eveneens door zes partijen bestuurd, maar wel met een kleiner college van B&W (5,1 fte). De uitbreiding vindt de oppositie kostbaar, namelijk bijna een half miljoen euro per jaar. “In tijden van bezuinigingen moet ook gekeken worden naar de eigen formatie van het college”, stellen de oppositie partijen. Ze vinden dat “het afgelopen jaar niet is gebleken dat de toevoeging van 1,7 fte het college van B&W daadkrachtiger heeft gemaakt.” Bovendien vindt de oppositie de extra versnippering in portefeuilles niet wenselijk. Een wethouder minder levert een aanzienlijke bezuiniging op, omdat ook de kosten voor ondersteuning zullen verminderen

Wie eruit?

Als de gemeenteraad het amendement van de oppositie steunt, zal B&W een wethouder moeten inleveren. Uiteraard is er door de indieners van het amendement geen voorzet gegeven welke wethouder moet opstappen. De keuze is uiteraard aan de coalitie.

Gelet op de getalsverhoudingen, waarbij de VVD twee wethouders in het college heeft, ligt een streep door een VVD-wethouder het meest voor de hand. Niet waarschijnlijk is dat dan gekozen wordt voor wethouder Ram (de nummer 1 van de VVD-lijst). Al met al nog een leuke uitdaging voor de coalitie, als het amendement wordt gesteund.

Fotobron: Website Gemeente Zaanstad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.