Zaanse Medisch Centrum (foto: Dré Prijs)
Nieuws

Sterfgeval ZMC vermoedelijk door resistente NDM bacterie

ZAANDAM – Onlangs is in het Zaanse Medisch Centrum (ZMC) een patiënt overleden, vermoedelijk door een urineweginfectie met een multiresistente NDM-bacterie. Dat schrijft het ZMC op haar website vandaag. Verschillende onderzoeken en kweken leidde tot deze constatering. De nabestaanden van de patiënt zijn geïnformeerd.

De resistente NDM-darmbacterie is sinds 2018 al bij 38 patiënten in het ziekenhuis aangetroffen. Het ZMC heeft maatregelen genomen om de verspreiding tegen te gaan. Beleid dat dagelijks gemonitord wordt en de afgelopen maanden nauwgezet is afgestemd met een landelijk team van externe deskundigen, schrijft het ZMC.

Kwetsbare patiënten

De bacterie is een ‘Citrobacter’ die tot de Enterobacteriaceae behoort, (darm)bacteriën die in de bodem en het oppervlaktewater voorkomen. Ze kunnen aangetroffen worden in de ontlasting van gezonde patiënten die daar niet ziek van hoeven te worden. Maar bij kwetsbare patiënten in het ziekenhuis kan de bacterie leiden tot infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken. In het ZMS draagt de Citrobacter het enzym New Delhi-Metallo-beta-lactamase (NDM). Dit enzym maakt de bacterie resistent tegen gangbare antibiotica.

Behandeling met voorzorgsmaatregelen

Het ZMC behandelt patiënten waarbij de bacterie is aangetroffen met voorzorgsmaatregelen. Om verdere aanwezigheid van de bacterie te bestrijden zijn vanaf 2018 verschillende maatregelen genomen.

Zo is er een landelijke expertgroep ingesteld op het gebied van infectiepreventie. Dit team evalueert onder meer de ingezette koers en maatregelen van het ZMC. Daarnaast worden patiënten die in 2017, 2018 of 2019 in het ziekenhuis lagen als ze weer worden opgenomen direct gescreend op de aanwezigheid van de NDM bacterie. Tenslotte voert het ZMC nauw overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Geen risico’s voor patiënten en bezoekers

Volgens de landelijke expertgroep hoeven patiënten en bezoekers zich geen zorgen te maken over eventueel besmettingsgevaar, vanwege ‘uiterst kleine risico’. “Patiënten kunnen gewoon opgenomen en bezocht worden volgens de normale bezoekregeling”, schrijft het ZMC.

Niet alleen het ZMC wordt geconfronteerd met multiresistente bacteriën. De toename van deze bacteriën is een mondiaal probleem.

Meer informatie:

Kijk voor meer informatie op de website van het Zaans Medisch Centrum: https://www.zaansmedischcentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.