Column van Wim Nieuws

Druk druk druk

We hebben het allemaal druk. Dat moet ook wel, anders doe je het niet goed. Zo lijkt het althans vaak wel. En met overal en altijd toegang tot informatie, nieuws (fake of niet) en de eindeloze stroom updates van mensen over elk jeukje of kriebeltje dat ze voelen (en waar je natuurlijk wel even op moet reageren!) is het ook moeilijk om even te onthaasten. Volgens mij trainen we onszelf steeds meer in afgeleid raken. Er zijn altijd wel beren op de weg te vinden, zeker als je iets uitdagends moet of wil doen. En om die beren dan maar niet weg te jagen kijk je nog even op je mobiel, zet je nog even een ander liedje aan of vind je wel een andere afleiding. Ik tenminste wel. Het is een manier om niet hier-en-nu te zijn. Hier-en-nu bewust zijn maakt dat je alerter bent, beter kan concentreren en veel beter kan leren en nadenken over bijvoorbeeld die beren op de weg. Ik ben zelf enorm snel afgeleid. Daarom ben ik al zo vaak begonnen aan mindfulness, met de bedoeling om meer en gemakkelijker bewust in het hier-en-nu te zijn. Om vervolgens toch steeds afgeleid te raken en het vaak ook niet af te maken.
Voor mijn gevoel sta ik al veel te lang stil, en hoewel ik dolgraag vooruit wil is het niet zomaar gedaan om stappen te zetten. Herkenbaar? Kennelijk voor veel mensen wel, allemaal op hun eigen manier, maar vergelijkbaar. Ik ben er in ieder geval druk mee bezig om mijzelf te leren kennen, mijn zelf opgeworpen blokkades te herkennen zodat ik ze kan omzeilen of zelfs helemaal niet opwerpen. De eerste stappen zijn gezet, maar de weg is nog lang. Dat is ook zo’n probleem, accepteren dat vooruitgang nu eenmaal een proces is en niet ieder doel met het zetten van één stap volledig te behalen is. Kortom: nog genoeg te doen! Gelukkig maar, dan kan ik tenminste druk blijven.

Vraag van de week (of maand, afhankelijk van wanneer ik de beren die tussen mij en het schrijven van deze column in staan heb weggejaagd): Hoe saboteer jij jezelf zodat je je doelen niet haalt? Deel je antwoord gerust hieronder, of denk er anders zelf even over na. Wie weet wat je ontdekt!

Wim

5 Replies to “Druk druk druk

 1. Mooie, open column! 🙂
  Mijn antwoord op de vraag van de week (of maand :)) heeft zeker ook met die beren te maken. Zitten ze er eens niet, dan lok ik ze wel met wat heerlijke snacks die ruiken naar onzekerheid en minderwaardigheid zodat ik lekker kan blijven stilstaan. Als er niets gebeurt kan het ook niet fout gaan! Daar kunnen die arme beren niets aan doen…
  (…Misschien zijn ze wel heel aaibaar…?)

 2. Inspirerende column Wim chapeau !!
  staat veel in dat ook voor mij geld
  waar ik ook wat aan zou moeten doen en
  soms al een beetje aan doe,
  maar sommige beren en blokkades zijn groot
  dus zal het hier ook even gaan duren en soms met
  de nodige hulp, waar ik dankbaar voor ben.
  Je column raakt me !
  Ook ik wacht op de volgende en ook vanuit hier dank voor je wijze woorden.

  1. Je hebt gelijk beste Maarten.
   Ja ik heet ook Maarten maar dan uit Nauerna, Volgende week kijk ik weer graag naar de column van wim,

   Erg inspirerend.

 3. Ik weet dat ik al maanden kan stoppen met roken.

  Maar waarom lukt dat mij niet ? geen enkel idee

  idee ik ga gewoon stoppen met roken ik neem me zelf in de zeik! ja dat dat doe ik! Dank je wel voor deze Column Wim ik wacht tot de volgende,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.