Tegel ter nagedachtenis aan Nick Bood
112 Nieuws

Jaar cel en jeugd-tbs voor verdachte in zaak Nick Bood

AMSTERDAM – Yasin N. (17 jaar), verdacht van doodslag op Nick Bood, is in hoger beroep veroordeeld tot de maximaal wettelijk toegestane jeugddetentie van 1 jaar en jeugd-tbs (de PIJ-maatregel). Dat heeft het gerechtshof Amsterdam beslist. Precies dezelfde straf en maatregel die de rechtbank al eerder oplegde.

Op 29 april 2017 stak de toen 15-jarige verdachte het slachtoffer met een mes in de borststreek. Het slachtoffer werd in het hart geraakt en is daardoor overleden. De aanleiding voor het steken was het feit dat het slachtoffer enkele weken eerder door de verdachte gekochte en betaalde drugs niet had geleverd. Daarom voelde de verdachte zich boos. Hij liet in de weken daarna aan vrienden weten dat hij het slachtoffer wilde ‘terugpakken’, ‘steken’, ‘slaan’ en soms ‘doodmaken’.

Voorbedachte rade

De rechtbank was van oordeel dat er sprake was van voorbedachte rade en dus van moord. Daarvoor acht het gerechtshof onvoldoende bewijs aanwezig. De uitspraken die de verdachte in zijn vriendenkring deed merkt hof, mede gelet op de gedragsstoornis van N., aan als grootspraak. Doodslag acht het hof wel bewezen.

Straf

Het hof stelt dat de verdachte Nick Bood’s meest elementaire recht ontnam: het recht op leven. Daarmee heeft hij groot en onherstelbaar leed toegebracht aan de naasten van het slachtoffer. Hij heeft bovendien de rechtsorde ernstig geschokt. Dit rechtvaardigt de maximale toegestane jeugddetentie van 12 maanden. Het hof legt ook een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op, omdat gebleken is dat de verdachte een gedragsstoornis heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.