Politiek raakt overzicht kapbeleid kwijt
Nieuws Video

Drastisch kapbeleid, politiek raakt overzicht kwijt

ZAANSTAD – De gemeente Zaanstad is her en der in de stad aan het kappen, zo drastisch zelfs dat de politiek het overzicht kwijt lijkt te zijn.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid stelt in een toelichting op vragen aan B&W: “Binnenkort gaat u 272 bomen kappen in het Kalf en nog eens 175 op het Hembrugterrein. In Zaandijk bent u driftig bezig geweest langs de Guisweg en in Zaandam langs de Vincent van Goghweg. Ongetwijfeld rooit Zaanstad op meer plaatsen. Helaas is voor de Partij voor Ouderen en Veiligheid het overzicht op dit moment zoek.”

Daarom wil de POV nu een duidelijk overzicht van:

  • de door Zaanstad gekapte (verwijderde/verdwenen) bomen vanaf 2010 (waar zijn deze verdwenen en wat was hiervoor de reden?)
  • de bomen die de gemeente van plan is te gaan kappen (te verwijderen) tot aan 2022 en de reden daarvan.
  • de door de gemeente teruggeplaatste bomen sinds 2010 (met daarbij vermeld waar de terugplaatsing compensatie voor is) en de locaties.
  • de bomen die u gaat terugplaatsen tot aan 2022 (met daarbij vermeld waar de terugplaatsing compensatie voor is) en de locaties.

Verder is de POV-fractie benieuwd in hoeverre Zaanstad uitvoering geeft aan het door de gemeenteraad vastgestelde bomenbeleid. B&W moeten ook nog antwoord geven op het aantal bomen dat nog in Zaanstad staat, wat de conditie van deze bomen is en hoe en wanneer dat allemaal is onderzocht.

Archieffilmpje

De vragen volgen na een gerechtelijke uitspraak over de voorgenomen kap in bomen- en merenbuurt op het Kalf. Daar heeft de gemeente Zaanstad rioleringswerkzaamheden gepland. De bomen staan in de weg. Het algemeen belang laat de rechter zwaarder wegen. De laatste jaren is er sprake van een drastisch kapbeleid, waarbij niet altijd duidelijk is of het verlies aan bomen wordt gecompenseerd. Uit het archief van het niet meer bestaande nieuwsmedium ZaanstreekActueel ontvingen wij een filmpje van de kap van 215 bomen in het Noordsterpark te Wormerveer. Dat was in 2008. De kap volgde toen ook op een uitspraak van de rechter. En ook toen was onduidelijk of er compensatie kwam voor het verloren groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.