Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer
Nieuws Video

POV naar bestuursrechter om geheimshoudingskwestie raadstuk Zaanbrug

WORMERLAND – De Partij voor Ouderen en Veiligheid gaat de bestuursrechter vragen om een uitspraak inzake de geheimhouding van een Raadsinformatiebrief over de Zaanbrug. Als de fractie in het gelijk wordt gesteld zal er een motie van wantrouwen worden ingediend tegen burgemeester Peter Tange.

Publicatie geheime brief was pure blunder

Op 2 april jl. besloten de colleges van B&W In Zaanstad en Wormerland een raadsinformatiebrief onder geheimhouding te sturen over de verhoging van het hoofdcontract Vernieuwing Zaanbrug met 1,5 miljoen euro tot € 13,750.000. De raadsleden in beide gemeenten zouden de brief op 4 april moeten ontvangen. Dit gebeurde wel  in Zaanstad, maar niet in Wormerland. In de raadsvergadering van  9 april heeft de Wormerlandse POV-fractie vragen gesteld aan burgemeester Peter Tange over hoe dit kon gebeuren. De burgemeester gaf geen antwoord op de vraag. Na de vergadering werd Jan Boer, fractievoorzitter van de POV Wormerland door Tange en wethouder Berkhout benaderd met de mededeling dat de verzending van de geheime brief wel had moeten gebeuren. Op 16 april checkte de fractie de beantwoording van vragen over de geheimhoudingskwestie in het Raadsinformatiesysteem. In de openbare beantwoording was per abuis ook de geheime raadsinformatiebrief bijgevoegd, een pure blunder. Een onherstelbare blunder, omdat er in het bestuursrecht inmiddels jurisprudentie over dit soort zaken bestaat.

De POV-fractie heeft nog geprobeerd het gemeentebestuur te bewegen het stuk te verwijderen uit het raadsinformatiesysteem, maar sleutelfiguren die daartoe konden beslissen waren onbereikbaar. Jan Boer is toen naar het gemeentehuis gegaan om de burgemeester te waarschuwen. Het leidde daadwerkelijk tot het verwijderen van het stuk, maar ‘het kalf was al verdronken’, zegt Boer.

Bizarre ‘move’

Terwijl het stuk dus op de website van de gemeente voor een ieder te lezen was, werd in de raad van 7 mei het stuk op de agenda gezet om de geheimhouding alsnog te bekrachtigen. Een meerderheid in de Wormerlandse gemeenteraad stemde voor.  “Maar dat kan natuurlijk helemaal niet”, stelt Jan Boer.  Dat had de fractie ook toegelicht in een brief aan de raad en aan het college. Het alsnog bekrachtigen van de geheimhouding is in feite een onrechtmatige handeling, tegen de wet dus, stelt Boer. Dat onderschrijft ook zijn partijgenoot Harrie van der Laan, fractievoorzitter van de POV in Zaanstad. Hij verwijst naar jurisprudentie op dit gebied. Volgens hem is deze zaak voor een bestuursrechter een ‘eitje’. “De Raad van State heeft uitspraak gedaan dat iets dat eenmaal openbaar is niet meer geheim verklaard kan worden. Dat lukt niet. Het is tegen de wet, dus een bestuursrechter kan er heel snel een klap op geven. Er staat in de wet dat als je een besluit neemt als college je het de eerst volgende vergadering moet laten bekrachtigen.” Dat heeft het college van B&W niet gedaan. Daarmee is de periode waarin het had moeten gebeuren verstreken, stelt Van der Laan.

De POV Wormerland zal nu een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester  van Wormerland. Jan Boer zegt dat erg te vinden, maar hij heeft geen andere keuze: “Wij voelen ons gedwongen. We laten ons niet in het pak naaien. Als het tegen de wet is, is het tegen de wet.”

Waar ging het eigenlijk om in de brief?

De geheime brief gaat over de voortgang van het aanbiedingstraject vernieuwing Zaanbrug. In oktober 2018 is een voortraject gestart met 5 potentiële inschrijvers. In december haakte een inschrijver af. De overgebleven inschrijvers gaven aan Zaanstad, Wormerland en de Provincie Noord-Holland een signaal af dat het plafondbedrag van € 12.250.000.- te laag is. Twee inschrijvers besloten daarom hun calculatiewerkzaamheden op te schorten in afwachting van meer duidelijkheid over het maximale inschrijfbedrag. Na overleg en onderzoek besloten Zaanstad, Wormerland en de provincie tot een herschikking binnen de directieraming Zaanbrug.

Er werd besloten om een tweetal tijdelijke verkeersmaatregelen anders uit te voeren. Dat zou een besparing opleveren van € 1.550.000.-. Binnen de vastgestelde begroting werd vervolgens het plafondbedrag van het hoofdcontract Vernieuwing Zaanbrug  (€ 12.250.000.-) met € 1.500.000 verhoogd tot € 13.750.000.-. De provincie stelde dat het risico van eventuele aanvullende verkeersmaatregelen voor rekening van beide gemeenten komt.  Daarom werd besloten om € 50.000.- te reserveren om het risico af te dichten.

In de brief staat verder dat als het plafondbedrag niet wordt verhoogd het vrijwel zeker is dat de aanbesteding mislukt.

Filmpje

RadioTV Zaanstreek sprak met Jan Boer (Partij voor Ouderen en Veiligheid Wormerland) en Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid Zaanstad) en maakte de volgende reportage:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.