Hennepplantage leidt tot sluiting woning
112 Nieuws

Flatwoning gesloten na melding via Meld Misdaad Anoniem

ZAANDAM – In april kwam de politie een hennepkwekerij op het spoor aan de Poelenburg in Zaandam na een binnengekomen melding van Meld Misdaad Anoniem. Op last van de burgemeester is de woning vanmiddag voor de duur van 6 maanden gesloten.

De politie trof in de woning 265 hennepplanten aan, die verdeeld stonden over twee ruimtes. Ook was sprake van diefstal van stroom. Door de illegale aansluiting ontstond gevaar voor kortsluiting. En kortsluiting kan brand veroorzaken. De flatwoning was bewoond toen de kwekerij werd aangetroffen. Dat de plantage in een flatwoning stond, leverde niet alleen een risico op voor de bewoners maar ook voor de omwonenden. Daarom is de woning voor de duur van 6 maanden gesloten. De politie is gestart met een strafrechtelijk onderzoek en de gemeente doet onderzoek naar het aantal ingeschreven personen op dit adres.

Duur van de sluiting 
De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal planten in de kwekerij en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. Zo wordt er gekeken naar het aantal gebruikte materialen zoals lampen, transformatoren, koolstoffilters en groeimiddelen. Ook de diefstal van stroom en de risico’s voor de omwonenden, zoals brandgevaar, zijn bij de sluiting van de woning meegenomen in de beoordeling van de sluitingsduur.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. En dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.