Biomassacentrale in aanbouw
Nieuws

B&W wachten 1,5 maand met versturen antwoorden op vragen DZ/SP

ZAANSTAD – Vandaag hebben de raadsleden Roland van Braam (SP) en Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad) eindelijk antwoorden ontvangen van wethouder Sanne Munnikendam inzake de Herberekening Korting Warmtenet. De brief heeft als datum 19 maart 2019. Pas vandaag – 9 mei 2019 (…) – kwamen de antwoorden binnen. Bizar dat de brief zo lang (ergens) is blijven liggen.

Is korting van 5% belooft op aansluiting warmtenet?

De SP en DZ hadden het college gevraagd of het klopte dat er een korting van 5% voor een looptijd van 15 jaar aan bewoners is belooft, die aangesloten zitten op het warmtenet. De wethouder bevestigt dat dit klopt. Er zijn afspraken gemaakt tussen de warmteleveranciers en de afnemers voor fase 1 van het warmtenet. De korting is een van de afspraken en geldt voor bewoners van bestaand vastgoed. Zij krijgen bij aanvang 5% korting ten opzichte van de hoogte van hun huidige warmterekening (peiljaar 2016), schrijft het college. Er is ook een afspraak over de indexering van de duurzame energierekening. Die ligt naar verwachting lager dan de indexering van warmte uit aardgas. Op deze manier is de aansluiting op het warmtenet van bestaand vastgoed in fase 1 financieel aantrekkelijk gemaakt. De looptijd (15 jaar) biedt zekerheid voor aanbieders en afnemers van warmte, schrijven B&W.

Komt er een prijsstijging van meer dan 20%?

De fracties wilden ook weten of het klopt dat uit de doorberekening blijkt dat bewoners worden geconfronteerd met prijsstijgingen van meer dan 20%. B&W schrijven in hun antwoord dat door indexeringen er op enig moment spraken zal zijn van een prijsstijging van 20%. Daar stelt het college tegenover dat de rekening voor een gasaansluiting ‘hoogstwaarschijnlijk in die periode sterker zijn gestegen door onder andere een nog hogere indexering.”

Er zal geen sprake zijn van een compensatie van het beloofde prijsvoordeel. Daar hadden SP en DZ om gevraagd. B&W stellen dat dit niet nodig is omdat de afspraak over de korting zal worden nagekomen.

De gemeente is bereid om met de bewoners in gesprek te gaan om de korting verder toe te lichten.

Biomassacentrale lagere kostprijs voor afnemers?

B&W geven een bevestigend antwoord op de vraag van de fracties of de door de Biomassacentrale opgewekte ‘schone energie’ een lagere kostprijs voor afnemers inhoudt. En dus ook dat de Biomassacentrale is gepresenteerd als kostenbesparend alternatief voor gas. B&W schrijven verder zich er van bewust te zijn dat de kostprijs van energie en de ontwikkeling van te gebruiken grondstoffen ook prijsopdrijvende effecten heeft. “De contracten in de gehele keten (van producent tot afnemer) bepalen de kostprijs voor energie voor de bewoners”, stellen B&W.

Lagere kostprijs voor langere termijn niet realistisch?

SP en DZ vroegen aan het college of de mening gedeeld wordt dat de gedane belofte van een structurele lage kostprijs op de midden- en lange termijn niet realistisch is en afnemers een onjuist beeld geeft. Daar is het college het niet mee eens. B&W: “De door de leverancier overeengekomen korting geeft een juist beeld.” De grondslag (kostprijs warmte van warmtenet ten opzichte van gasgestookte ketels in 2016) is gebaseerd op door de VvE aangeleverde cijfers en dus voor bewoners controleerbaar, meent het college. B&W zijn dan ook niet bereid om de calculaties en belofte op basis van de vragen van SP en DZ te rectificeren omdat de gepresenteerde voordelen voor de bewoners in de bestaande bouw correct zouden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.