Brandaris Zaandam
Nieuws

Vragen DZ over onderverhuur sociale huurwoningen

ZAANSTAD – De fractie van Democratisch Zaanstad wil weten of in Zaanstad illegale onderverhuur van sociale huurwoningen plaatsvindt en heeft vragen gesteld aan het college van B&W.

De vragen vloeien voort uit berichtgeving uit het NRC en het Parool over de illegale onderverhuur in de hoofdstad. In het NRC van 13 februari jl. werd gemeld dat 1 op de 5 sociale huurwoningen in Amsterdam illegaal worden onderverhuurd. DZ vraagt B&W met een overzicht te komen van de mate waarin dit illegale onderverhuur voorkomt in Zaanstad. Als daarover geen cijfers bekend zijn wil DZ weten of B&W dit willen onderzoeken.

Verder vraagt Juliëtte Rot, fractievoorzitter van Democratisch Zaanstad, aan B&W inzichtelijk te maken hoeveel huurcontracten er in de periode 2014-2018 wegens woonfraude zijn ontbonden en of Zaanse woningcorporaties problemen met het opsporen van woonfraude melden (bijvoorbeeld door de nieuwe privacywetgeving).

De gemiddelde wachttijd (inschrijfduur) om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen bedraagt 10 jaar. De wachttijd voor een eensgezinswoning is zelfs 20 jaar (…). In het middensegment is er gebrek aan woningen, waardoor doorstroming problematisch is. Illegale onderhuur en onttrekking van panden aan het woonbestand vergroot het probleem alleen maar.

In de hoofdstad zou de bestrijding van illegale onderverhuur niet hoog op de agenda staan. Woonfraudehandhavers zijn namelijk veel tijd kwijt aan Airbnb-vakantieverhuur. Dat zorgt voor meer zichtbare overlast dan illegale onderverhuur. Het Zaanstadse college van B&W wil meer handhavend optreden tegen Airbnb-vakantieverhuur, dit om meer inkomsten te genereren uit de toeristenbelasting, dus niet vanwege overlast. In dit verband wil DZ weten of de gemeente Zaanstad beschikt over woonfraudehandhavers en hoe hun taken (belasting) zich met overige handhavende taken verhouden.

Het Parool schreef op 11 maart over grootschalige fraude met sociale huurwoningen in de hoofdstad. De woningcorporaties houden hun eigen administraties tegen het licht om woonfraude op te sporen. DZ: “Heeft het college van B&W contact gezocht met de Zaanse corporaties? Doorzoeken Zaanse corporaties ook de eigen administratie op zoek naar woonfraude?” DZ wil verder horen of het college en de woningcorporaties nog andere maatregelen hebben getroffen om de fraude met sociale huurwoningen te tackelen (los van bestaande projecten als Woonwijs, Meld Misdaad Anoniem en het project Aanpak Brandaris).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.