Nieuws

Staking bij NS: geen treinen op dinsdag 28 mei

Medewerkers van de NS gaan op dinsdag 28 mei 24 uur staken. Ze komen in actie voor hun pensioen.Dat betekent dat je die dag op de trajecten Amsterdam-Alkmaar Zaandam-Hoorn niet met de trein kunt reizen.

In maart staakte NS-personeel ook, toen ging het om een symbolische staking van 66 minuten. Dat getal verwijst naar de pensioenleeftijd die de medewerkers willen handhaven. Die staking werd destijds onderbroken door de aanslag in Utrecht.

‘Het moet stoppen’
“Op en rondom het spoor kennen we veel fysieke en emotioneel zware functies. Agressie, onregelmatig werken, lawaai, lopen door rijdende treinen en voor de monteurs het treinonderhoud, vergen heel veel van de mensen. Nu de AOW-leeftijd steeds verder naar achteren schuift, zie ik steeds vaker leden voor de finish uitvallen. Onze achterban vindt dat die gekkigheid gestopt moet worden”, reageert Henri Janssen van FNV Spoor.

Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen vult aan: “Een grote groep werknemers bij de spoorwegen is al vroeg begonnen met werken. Dan is het logisch dat je na heel veel dienstjaren gewoon van je pensioen wil genieten. Die AOW-leeftijd moet dus niet omhoog.”

De NS betreurt de 24-uursstaking op het spoor die de bonden hebben aangekondigd. “Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, laat de vervoerder weten.

Pensioenactiedag
Een dag later, op woensdag 29 mei, kondigt de FNV meer acties aan. Die dag is gebombardeerd tot ‘pensioenactiedag’. Onder meer mensen in de metaal en bouw gaan dan naar verwachting voor 24 uur staken. Er zijn die dag verschillende actiebijeenkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.