Nieuws Video

Irritatie DZ over uitnodiging voor werkbezoek aan Bioforte Amersfoort

ZAANSTAD – Bij Democratisch Zaanstad is grote irritatie ontstaan over een uitnodiging van de CEO van Bioforte aan de gemeenteraad om op 17 mei op werkbezoek te gaan naar de biomassacentrale van Bioforte in Amersfoort. Bioforte bouwt op dit moment namelijk een biomassacentrale tussen het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum. De bouw van deze centrale is wat raadslid Jos Kerkhoven van DZ betreft controversieel. Hij beschouwt de uitnodiging van Bioforte dan ook als een poging tot beïnvloeding van de gemeenteraad.

Democratisch Zaanstad heeft grote twijfels over de duurzaamheidsoverwegingen die ten grondslag liggen aan de bouw van biomassacentrales. Volgens DZ komen via de rookgassen van een biomassacentrale stoffen vrij die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De gemeente spreekt dat tegen, maar uit onafhankelijk onderzoek dat DZ heeft laten verrichten blijkt het tegendeel. Er wordt nu beleid gebaseerd op inzichten uit 2014, terwijl we in 2019 een heel andere beoordeling maken over de inzet van biomassacentrales. Dat is allemaal niet meegewogen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de vergunningverlening niet optimaal is. “Er ontbreken vergunningen”, stelt Kerkhoven.  Daar wordt nog achteraan gegaan.

‘Houtkacheltje’

Bevreemdend is dat de biomassacentrale voor een periode van slechts 12 jaar gaat draaien om warmte te leveren aan 2200 woningen. Kerkhoven is er ‘pissed’ over: “Twaalf jaar gaat dit duren. Twaalf jaar hebben de mensen die in de IJdoorn wonen en het Pascal College last van deze vervuiling.” Dat het om gecertificeerd hout zou gaan noemt Kerkhoven een lachertje: “Mevrouw Munnikendam (red.: de wethouder) zegt dat de uitstoot niet meer is dan een houtkacheltje thuis. Complete onzin. Dit gaat over vele maal meer vervuiling dan één houtkacheltje thuis.”

Vragen niet beantwoord

Kerkhoven is ook boos vover de slechte informatievoorziening: “Mensen zijn gewoon heel slecht of helemaal niet geïnformeerd. Pas nadat wij er over begonnen is er een bewonersbijeenkomst geweest.” Inmiddels zijn er een aantal bezwaarschriften ingediend door onder meer de bewonerscommissie van de IJdoorn en het Pascal College.  “We zitten al weken te wachten op de uitspraak van de Hoor- en Adviescommissie. Democratisch Zaanstad zit al meer dan twee maanden te wachten op antwoorden op door de fractie ingediende vragen.” De vragen hadden vooral betrekking op het warmtenet. De kosten daarvan zouden omlaag gaan als men zou tekenen om aan te sluiten op het warmtenet. De vragen worden niet beantwoord. “Over informatievoorziening gesproken”, zegt Kerkhoven.

Ook over de locatie van de biomassacentrale zijn er vragen. Aanvankelijk zouden ook het Pascal College en het Zaans Medisch Centrum er op worden aangesloten. Kerkhoven: “Beide instellingen zijn afgehaakt, dus ik vraag me nog steeds af waarom de biomassacentrale op deze plaats komt.”

Biomassacentrales kunnen alleen maar draaien dankzij miljoenen euro’s subsidie. “Het is te idioot voor woorden dat er zoveel geld gaat naar een zogenaamde duurzame oplossing voor de energietransitie.”

Werkbezoek

Terwijl vragen nog onbeantwoord zijn, bezwarenprocedures nog lopen, biomassa als duurzame oplossing voor de energietransitie in ons land steeds controversiëler wordt, is het stuitend dat het bedrijf (Bioforte) dat in Zaanstad de biomassacentrale bouwt raadsleden uitnodigt om een werkbezoek af te leggen aan de centrale van Bioforte in Amersfoort,vindt Democratisch Zaanstad. Jos Kerkhoven: “De CEO van Bioforte wil de raadsleden waarschijnlijk gaan overtuigen hoe schoon en geweldig zijn centrale is. Ik vind dat een hele vreemde gang van zaken in deze fase waarin we nu zitten, om raadsleden te gaan beïnvloeden -want dat wordt het. Een soort charmeoffensief om te vertellen: ‘Mijn centrale is geweldig schoon en jullie moeten je mond houden.’ Dat is gewoon niet acceptabel.” Bioforte heeft alleen maar een commercieel belang om de centrale in Zaanstad te zetten. “Dit is niet de manier waarop je met raadsleden moet omgaan. Die moeten onafhankelijk zijn. Die moeten zelf een oordeel kunnen geven.”

Filmpje

RadioTV Zaanstreek maakte de volgende reportage:

DZ in 1Vandaag

Via de volgende link kun je de videoreportage van 1Vandaag bekijken: https://content.omroep.nl/avrotros/inos/live/video/res720/We-moeten-iets-tegen-het-klimaat-doen–maa-ANO190405HZ.mp4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.