Nieuws Video

Hamming: ‘Geen vrijheid van kiezen zonder afwijkende meningen’

KROMMENIE – Op zes locatie in Zaanstad werden zaterdagavond de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Burgemeester Jan Hamming was dit jaar aanwezig in Krommenie. In zijn speech ging hij vooral in op het zwaarbevochten recht om te kiezen waaraan op 10 mei 1940 abrupt een eind kwam.

“De vrijheid om te kiezen werd toen in een klap om zeep geholpen door een systeem dat dankzij dat kiesrecht aan de macht was gekomen.” Een systeem dat er vervolgens voor zorgde dat er niets meer te kiezen viel. Hamming legde een verband tussen de oorlogsjaren en nu, vooral om te benadrukken hoe belangrijk de vrijheid om te kiezen eigenlijk is. Hij adviseerde de aanwezigen op de Zuiderhoofdstraat terug te denken aan de jaren dat er geen vrijheid van keuze was, bijvoorbeeld als binnenkort er weer verkiezingen zijn. De vrijheid om te kiezen is een groot goed, stelt Hamming. “De vrijheid om te kiezen is ook de vrijheid om van mening te verschillen. De ander mag ook een mening hebben. Dat is de kracht van onze democratie.” De vonken mogen best van het debat afspringen “…zolang we maar niet vergeten dat de ander ook een mens is met recht op een mening! Hoe vervelend die andere mening ook kan zijn; zonder die andere mening is er geen vrijheid van kiezen!” Hamming benadrukte dat ook de stem van de minderheid bij die vrijheid van kiezen hoort. “Er hoort ook bij dat je in staat moet zijn om in de schoenen van die ander te gaan staan, om met die ander begaan te zijn.

Vijfenzeventig jaar lang is de vrijheid van kiezen nu gewaarborgd. Hamming: “Laten we samen ons best doen om dat zo te houden, zo dat we nooit en te nimmer meer nieuwe struikelstenen hoeven te plaatsen.”

Filmpje

Dustin Benjamins was bij de herdenking in Krommenie aanwezig en maakte het volgende korte beeldverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.